Υγεία

Ποιες βιταμίνες θα σας βγάλουν «νοκ άουτ» αν το παρακάνετε

Ποιες βιταμίνες θα σας βγάλουν «νοκ άουτ» αν το παρακάνετε Φωτογραφία: Diana Polekhina on Unsplash
Ακριβώς όπως η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών ή φυτικών ινών μπορεί να βγάλει «νοκ άουτ» τον οργανισμό σας, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα συμπληρώματα

Οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και συχνά μέταλλα - όπως ασβέστιο και σίδηρο - προκειμένου να μπορεί κανείς να λαμβάνει τις συνιστώμενες δόσεις ταυτόχρονα με μόλις μια κάψουλα.

Αυτό που πρέπει να μην ξεχνάμε βέβαια είναι πως οι πολυβιταμίνες έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν μια ισορροπημένη διατροφή κι όχι για να την αντικαθιστούν. Συνήθως, παρέχουν έως και το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας για κάθε θρεπτικό συστατικό, το οποίο είναι επαρκές για τους περισσότερους απο εμάς.

Σύμφωνα με το ΕatingWell, παρότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την υγεία, η κατανάλωσή τους σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε δηλητηρίαση!

Πώς μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση από πολυβιταμίνες;

Ο κίνδυνος δηλητηρίασης εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

  • Το είδος των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών που περιέχουν
  • Τη δοσολογία
  • Το διάστημα της κατανάλωσης

Ποιες βιταμίνες θέλουν... μέτρο

Ανεξάρτητα από το αν το κάνετε επίτηδες ή κατά λάθος, αν λαμβάνετε περισσότερη από τη συνιστώμενη δοσολογία, τα επίπεδα των εκάστοτε ουσιών μπορούν να υπερβούν σωρευτικά τα επιτρεπτά όρια στο σώμα σας.

Αν τύχει να καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα υδατοδιαλυτών βιταμινών - όπως η βιταμίνη C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β - ο οργανισμός σας είναι συνήθως σε θέση να τις αποβάλει απλώς με τα ούρα του.

Βιταμίνες όπως οι Β1, Β2, Β5, Β7 και Β12 θεωρούνται μη τοξικές και δεν έχουν κανένα γνωστό ανώτατο όριο, επειδή μπορούν να αποβληθούν εύκολα.

Παρόλα αυτά, ορισμένες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η νιασίνη (Β3) και η Β6, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι πολύ υψηλές προσλήψεις βιταμίνης C μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και εμετό.

Οι περισσότερες λιποδιαλυτές βιταμίνες - όπως οι Α, D, Ε και Κ - είναι μια διαφορετική ιστορία. Η υπερδοσολογία μπορεί να αποβεί τοξική κι αυτό γιατί οι βιταμίνες αποθηκεύονται στους ιστούς του σώματός σας, πράγμα που σημαίνει ότι οι υψηλές προσλήψεις αποβάλλονται πολύ δύσκολα.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που πρέπει ιδιαίτερα να προσέχουμε: 

  1. Βιταμίνη Α
  2. Βιταμίνη D
  3. Βιταμίνη Ε
  4. Βιταμίνη Κ (αν και υπάρχουν περιορισμένες έως μηδενικές ενδείξεις τοξικότητας)
  5. Ασβέστιο
  6. Σίδηρος