Το πρωινό είναι συχνά γνωστό ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ωστόσο πολλές δημοφιλείς επιλογές – όπως τα muffins, τα ντόνατς και τα επεξεργασμένα δημητριακά – είναι πλούσιες σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τις καθιστά ακατάλληλες για μια υγιεινή αρχή.
Ο καρδιολόγος Dr. Andrew Freeman, με έδρα το Ντένβερ του Κολοράντο, αποκάλυψε ότι προτιμά καθημερινά ένα απλό αλλά θρεπτικό πρωινό: πλιγούρι βρώμης. «Γενικά, προτείνω τη βρώμη ως την καλύτερη επιλογή», δήλωσε στο Today.
Η ιδανική συνταγή του περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι βρώμη μαγειρεμένη με νερό – και όχι γάλα ή βούτυρο – με την προσθήκη μούρων, λιναρόσπορου και καρυδιών. Αυτά τα υλικά προσφέρουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα λιπαρά, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς.
Ο Freeman συνιστά να αποφεύγεται η στιγμιαία βρώμη, καθώς είναι πιο επεξεργασμένη και συχνά περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.
Το πλιγούρι βρώμης περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), φυτικές ίνες και βήτα-γλυκάνη – μια διαλυτή ίνα που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η βήτα-γλυκάνη προάγει και την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας τα ωφέλιμα βακτήρια.
Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Maggie Michalczyk, η κατανάλωση βρώμης στο πρωινό αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στην τακτική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, χάρη στην υφή τύπου «ζελέ» που δημιουργεί η βήτα-γλυκάνη στο έντερο.
Ο Dr. Freeman επιλέγει να αποφεύγει τα αυγά, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά πρωινού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, λιπαρά και ζάχαρη.
Ωστόσο, τονίζει ότι μια μικρή απόλαυση περιστασιακά είναι αποδεκτή, αρκεί να συνοδεύεται από ένα υγιεινό πιάτο με φρούτα ή βρώμη.



























