Πολιτική

Πράγα: Ο Μητσοτάκης θέτει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα - Kαι ο Ερντογάν στη Σύνοδο

Πράγα: Ο Μητσοτάκης θέτει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα - Kαι ο Ερντογάν στη Σύνοδο Φωτογραφία: INTIME
Η Αθήνα συνεχίζει τη διεθνοποίηση των προκλήσεων και της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας με την επόμενη διπλωματική κίνηση να γίνεται στη Σύνοδο της Πράγας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -όπως αποκάλυψε σε στελέχη του κόμματός του- θα μεταβεί τελικά στην Πράγα όπου θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη. Αν και το πρόγραμμα της Συνόδου, ευνοεί τις διμερείς συναντήσεις, με τις υπάρχουσες συνθήκες μοιάζει πολύ δύσκολο να υπάρξει ένα τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας και στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου, εστιάζει πλέον Αθήνα και Άγκυρα. Η ελληνική πλευρά βλέπει ως ένα θετικό σημάδι την αναμενόμενη παρουσία του Τούρκου προέδρου καθώς με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα δείχνει ότι «παραμένει» σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να θέσει εκ νέου το ζήτημα της επιθετικής ρητορικής αλλά και των παραβιάσεων από την πλευρά της γειτονικής χώρας, συνεχίζοντας έτσι τη στρατηγική της διεθνοποίησης του ζητήματος. Ο πρωθυπουργός, αφενός θα υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην «ευαίσθητη» γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, και ειδικότερα σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, και αφετέρου θα εκθέσει την κλιμάκωση της ανθελληνικής στάσης. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται με στοιχεία να αναδείξει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από την Άγκυρα σε βάρος της χώρας μας, όπως είναι στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, αλλά και τις προκλήσεις σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς και κυριαρχίας. Επιπλέον θα υπογραμμίσει ότι η Αθήνα επιδιώξει τον διάλογο αλλά οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν κλείσει εξαιτίας της Τουρκίας.

Από την άλλη, ο Ερντογάν, εφόσον τελικά παραστεί στη Σύνοδο της Πράγας, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την...κριτική των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τις «επιθέσεις Ελλάδα και την Κύπρο. Ήδη, ο Τούρκος πρόεδρος... στριμώχτηκε στα σχοινιά για μια ακόμη φορά από τις ΗΠΑ. Μετά την τροπολογία Μενέντεζ- Βαν Χόλεν για τα F16, ήρθε μια νέα προειδοποίηση από τον Αμερικανό γερουσιαστή Μενέντεζ.