Διεθνή

Μαίνεται ο «πόλεμος» Google - ΜΜΕ: Νέο πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ για τα «κλεμμένα»

Μαίνεται ο «πόλεμος» Google - ΜΜΕ: Νέο πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ για τα «κλεμμένα» Φωτογραφία: Unsplash
Οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι επιβάλλουν πρόστιμο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Google, καθώς εκμεταλλεύεται αφειδώς το περιεχόμενο των ΜΜΕ - χωρίς σχετική ενημέρωση και χωρίς να έχει λάβει έγκριση - προκειμένου να το αναπαράγει στο διαδίκτυο, αλλά και να το χρησιμοποιεί για το AI chatbot της.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη της Google με οργανώσεις που εκπροσωπούν τα μεγάλυτερα γαλλικά ΜΜΕ - μεταξύ των οποίων και το AFP - και καταγγέλουν συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε δεσμευτεί να προβεί σε διαπραγματεύσεις με τους γαλλικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς το 2022, όταν η Google υπαναχώρησε προσωρινά αποσύροντας την έφεση που είχε ασκήσει κατά του προστίμου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που του είχε επιβάλλει η γαλλική Ρυθμιστική Αρχή.

Ωστόσο, ο εποπτικός φορέας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Google παραβίασε εκ νέους τους όρους τεσσάρων από τις επτά δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στον τότε διακανονισμό - συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει με τους εκδότες, αλλά και της παροχής πληροφόρησης για τις ενέργειές της.

Όπως σημειώνεται η Google απέτυχε να παρέχει στους εκδότες και τα πρακτορεία ειδήσεων μια τεχνική λύση που θα τους επέτρεπε να αντιταχθούν στη χρήση του περιεχομένου τους, «στερώντας» τους πρακτικά από κάθε διαπραγματευτικό εργαλείο.

Η αντιμονοπωλιακή αρχή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο chatbot Bard της Google - το οποίο, όπως τονίζεται, «εκπαιδεύτηκε» με δεδομένα από απροσδιόριστο αριθμό μέσων ενημέρωσης και ειδησεογραφικών πρακτορείων χωρίς η εταιρεία να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς ή τη ρυθμιστική αρχή.

Τι είναι τα «γειτονικά δικαιώματα»

Τα γειτονικά δικαιώματα θεσπίστηκαν το 2019 με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπουν σε ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων να αμείβονται όταν τα περιεχόμενά τους επαναχρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο από τις μεγάλες πλατφόρμες.

Σε ό,τι αφορά τη Google, βάσει των γειτονικών δικαιωμάτων προβλέπεται αμοιβή για τα αποσπάσματα του Τύπου που εμφανίζονται στις σελίδες των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης.

Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει αποτελέσει το κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης, με τις Google και Facebook να έχουν ήδη αναγκαστεί να πληρώσουν έστω κάποια από τα ΜΜΕ που «κλέβουν» στις αναζητήσεις τους.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για τη μόνη ευρωπαϊκη χώρα που έχει ζητήσει αποζημιώσεις από τη Google. Έρευνες για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές έχουν διεξάγει ακόμη οι εποπτικές αρχές της Ισπανίας και της Γερμανίας.

Πηγή: Euractiv