Στην εποχή των super food και των LED μασκών προσώπου που υπόσχονται να σβήσουν δέκα χρόνια μέσα σε ένα βράδυ, το αμύγδαλο είναι ο ταπεινός ήρωας για όσους δυσκολεύονται με τη χοληστερίνη τους. Και ας μην διαφημίζεται νυχθημερόν από influencers.
Πρόσφατα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον ανέδειξαν τη «δυναμική» των αμυγδάλων: Ενήλικες έτρωγαν καθημερινά περίπου 46 αμύγδαλα τη μέρα για δώδεκα εβδομάδες.
Το αποτέλεσμα; Η λειτουργία του εντερικού φραγμού βελτιώθηκε, ενώ οι δείκτες φλεγμονής, αλλά κι η ολική και «κακή» LDL χοληστερίνη «έπεσαν».
Υπήρξε ακόμα και μια κάποια μείωση στην περίμετρο της μέσης - σίγουρα πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα από οποιαδήποτε εποχική «αποτοξίνωση».
Γιατί τα αμύγδαλα δεν είναι απλώς άλλο ένα σνακ που έγινε... τάση
Να το και το plot twist: Τα αμύγδαλα δεν βοηθούν απλώς επειδή είναι «υγιεινά», αλλά επειδή φαίνεται να επηρεάζουν πραγματικά το σώμα μας. Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες είναι οι πραγματικοί «κακοί» πίσω από το μεταβολικό σύνδρομο - καταστρέφοντας αργά τη λειτουργία του εντέρου και οδηγώντας στο αποκαλούμενο «σύνδρομο διαπερατού εντέρου». Αυτό ανοίγει τον δρόμο για καρδιοπάθειες αλλά και χρόνια κόπωση.
Με τις φυτικές τους ίνες, τα ακόρεστα λιπαρά και τη βιταμίνη Ε (ισχυρό αντιοξειδωτικό), τα αμύγδαλα λειτουργούν ως καύσιμο για το έντερο και «ασπίδα» για τα κύτταρα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Oregon State: «Τα αμύγδαλα βελτίωσαν τους βιοδείκτες της λειτουργίας του εντερικού φραγμού και μείωσαν τη φλεγμονή στο έντερο και την LDL χοληστερίνη σε ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο».
Υγεία του εντέρου, επιδερμίδα και πολλά περισσότερα
Η ιστορία του εντέρου δεν αφορά απλώς την πέψη. Όταν ο εντερικός φραγμός λειτουργεί σωστά (σκέψου ένα στρώμα προστασίας που καλύπτει το εσωτερικό του γαστρεντερικού συστήματος), η φλεγμονή μειώνεται σε όλο το σώμα: στο δέρμα, στις αρθρώσεις, ακόμα και στη... διάθεση. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ένα υγιές έντερο ρυθμίζει τη συστηματική φλεγμονή, προστατεύοντας την καρδιοαγγειακή υγεία αλλά και την ψυχική ευεξία.
Όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι η υγεία του εντέρου σχετίζεται με τη διαύγεια της επιδερμίδας και τη διάθεση — ένας άξονας εντέρου-εγκεφάλου που ερευνάται εντατικά στο πεδίο της διατροφής ως θεραπεία.
Για όσους θέλουν να χτίσουν μια εντερικά φιλική ρουτίνα, η προσθήκη τροφών με προβιοτικά μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη, συμβάλλοντας σε πιο μια ποικιλόμορφη μικροβιακή χλωρίδα.
Πηγή: LATimes





























