Υγεία

Χοληστερίνη: Τι να προσέξετε στη διατροφή το Πάσχα

Χοληστερίνη: Τι να προσέξετε στη διατροφή το Πάσχα
Πόση χοληστερίνη και πόσες θερμίδες έχουν το αρνί και το κατσίκι.

Γλυκά, αβγά, τσουρέκια, κατσίκι, αρνί, κοκορέτσι και αλκοόλ…. Πάνω κάτω αυτά περιλαμβάνει το τραπέζι το Πάσχα και όπως είναι αναμενόμενο όσοι έχουν χοληστερίνη πρέπει να προσέχουν διπλά.

Το βασικό είναι να μην γίνονται υπερβολές. Ούτε με τις στερήσεις ούτε με την υπερκατανάλωση.

Μια καλή συμβουλή είναι το αρνάκι και το κατσικάκι να συνοδεύονται με άφθονη πράσινη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρ, ενώ στα γλυκά θέλει προσοχή.

Σημαντικό είναι μετά το τραπέζι υπάρχει κάποια κίνηση. Ένα ήπιο περπάτημα θα βοηθήσει σημαντικά την πέψη.

Αρνί: Το αρνάκι κατά μέσο όρο έχει 210 θερμίδες/100 γρ. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, όλα τα βασικά αμινοξέα κι ακόμη σελήνιο και ψευδάργυρο. Τα εντόσθια και ιδιαίτερα το συκώτι και τα νεφρά περιέχουν φωσφόρο, σίδηρο και βιταμίνη Α. Δυστυχώς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος το αρνάκι έχει και αρκετή χοληστερίνη γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και πιο σπάνια από άτομα που έχουν πρόβλημα χοληστερίνης ή ακολουθούν ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Κατσίκι: Περιέχει 110 θερμίδες /100 γρ., χαμηλότερα λιπαρά από τα οποία μόλις το 10% είναι κορεσμένα, τις ίδιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά αλλά μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου και καλίου από ό,τι το αρνί. Η χοληστερίνη του φτάνει κοντά στα 75μg. Δεν μένει παρά να συνδυάσουμε το μαγείρεμά του με πρασινάδες και λαχανικά μειώνοντας έτσι την κακή χοληστερόλη, καθώς οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

NETWORK