Υγεία

Το απόλυτο σνακ για να ρίξετε την χοληστερίνη

Το απόλυτο σνακ για να ρίξετε την χοληστερίνη Φωτογραφία: Ella Olsson on Unsplash
Η αντικατάσταση των συνηθισμένων σνακ με πεκάν βελτιώνει βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και της ποιότητας της διατροφής.

Η αντικατάσταση των σνακ με πεκάν βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης αλλά και συνολικά την ποιότητα της διατροφής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών του Penn State.

Οι ερευνητές έβαλαν ενήλικες που ζουν με μεταβολικό σύνδρομο ή κινδυνεύουν από αυτό - ένα σύνολο παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για διάφορες χρόνιες ασθένειες - είτε να καταναλώσουν πεκάν αντί για τα συνήθη σνακ τους είτε να συνεχίσουν τη διατροφή τους ως είχε.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πεκάν είχαν πολύ καλύτερες μετρήσεις χοληστερόλης, ενώ εμφάνισαν σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα διατροφής.

«Η αντικατάσταση τυπικών σνακ με πεκάν βελτίωσε βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και της ποιότητας της διατροφής», δήλωσε η Kristina Petersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State και συν-συγγραφέας της μελέτης.

sara-cervera-XoCLqOlTBJs-unsplash_4e5cb.jpg

«Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται στη μεγάλη βάση στοιχείων που υποστηρίζουν τα καρδιαγγειακά οφέλη των ξηρών καρπών και προσθέτουν πρόσθετες γνώσεις σχετικά με το πώς οι ενήλικες μπορούν να ενσωματώσουν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους για να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα της διατροφής τους».

Στη μελέτη συμμετείχαν 138 ενήλικες με ένα ή περισσότερα κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου - όπως κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή γλυκόζη αίματος νηστείας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 25 έως 70 ετών και κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: την ομάδα των πεκάν, από την οποία ζητήθηκε να καταναλώνει 50 γραμμάρια πεκάν την ημέρα στη θέση των σνακ που συνήθως κατανάλωνε και την ομάδα που συνέχισε την κανονική της διατροφή.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να σταματήσουν να τρώνε όλα τα άλλα είδη ξηρών καρπών και να διατηρήσουν τη διατροφική συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους χωρίς τσιμπολόγημα σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Στη μελέτη, όσοι έτρωγαν σνακ με πεκάν παρουσίασαν μείωση της ολικής χοληστερόλης, της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), της χοληστερόλης μη υψηλής πυκνότητας (HDL), του λόγου της ολικής χοληστερόλης προς τη χοληστερόλη HDL και των τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν σνακ με πεκάν.

Η χοληστερόλη LDL μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής. Η HDL - μερικές φορές γνωστή στην καθομιλουμένη ως «καλή χοληστερόλη» - μεταφέρει τη χοληστερόλη πίσω στο συκώτι για να απομακρυνθεί από το σώμα. Έτσι, τόσο η μείωση της LDL όσο και η μείωση της αναλογίας της ολικής χοληστερόλης προς την HDL μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα τριγλυκερίδια πάλι είναι ένα απαραίτητο λιπίδιο για την αποθήκευση ενέργειας και τον μεταβολισμό, αλλά τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Πηγή: Penn State