Υγεία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι κυρώσεις και τα κίνητρα - Σήμερα οι νέες ανακοινώσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι κυρώσεις και τα κίνητρα - Σήμερα οι νέες ανακοινώσεις
Με τον εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων να είναι πλέον υποχρεωτικός, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων στρέφεται στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η Ελλάδα ήδη εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 να «χτυπάει» αδιακρίτως, νέους, παιδιά ακόμα και βρέφη. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα το 75% των κρουσμάτων εντοπίζεται σε ηλικίες κάτω των 34 ετών με τον κύριο όγκο αυτών στις ηλικίες 15 έως 24. Το 70% των στελεχών της «Δέλτα» εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.
Από τις αρχές Ιουλίου σχεδόν 10 χιλιάδες νέοι 18-39 ετών εντοπίστηκαν θετικοί στον ιο και περισσότερα από 2,5 χιλιάδες παιδιά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, εάν συνεχιστεί η χαλάρωση των μέτρων τον Αύγουστο ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αγγίζοντας τον εφιαλτικό αριθμό των έξι χιλιάδων.

Παράλληλα, σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα και τα όσα ανακοινώνονται από τους επιστήμονες στις ενημερώσεις των πολιτών από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, το σύνολο των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας. Οι δύο αυτές διαπιστώσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο συναγερμό στις τάξεις των επιστημόνων αλλά και της κυβέρνησης ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Είναι δεδομένο πλέον ότι τρίτο μεγάλο lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει -το ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του- και το ενδιαφέρον στρέφεται στην οικοδόμηση του λεγόμενου «τείχους ανοσίας» του πληθυσμού, προκειμένου να υπάρξει μια κανονικότητα τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι εμβολιασμοί και τα δεδομένα

Στο μέτωπο της επιχείρησης των εμβολιασμών έχουμε τα εξής δεδομένα:

  • Τα ραντεβού είναι ανοιχτά πλέον σε όλη την επικράτεια και όλα τα εμβόλια διαθέσιμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα,
  • Στο «παιχνίδι» μπαίνουν πλέον και οι πιτσιρικάδες, καθώς η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών ανοίγει μεθαύριο, Πέμπτη, 15 Ιουλίου, με το σκεύασμα της Pfizer. Να σημειωθεί εδώ ότι προγραμματισμός των ραντεβού των ανηλίκων θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονιού και ο εμβολιασμός θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν συνοδευόμενα από τους γονείς τους,
  • Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα ραντεβού των εμβολιασμών και να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία έχουν γίνει αρκετές αλλαγές και στα πέναλτι ακύρωσης των εμβολιασμών και συγκεκριμένα από 30 ημέρες που ήταν στην αρχή πήγε στις 15 ημέρες το οποίο μειώθηκε σε 6 ημέρες, που ίσχυε ενώ, πλέον το πέναλτι ακύρωσης καταργείται οριστικά όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η εξειδίκευση των μέτρων

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σήμερα, Τρίτη, 13 Ιουλίου αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα, με αναλυτικές ανακοινώσεις που θα κάνουν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις ποινές και τις κυρώσεις που θα έχει η μη συμμόρφωση των υγειονομικών με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Οι επιπτώσεις στους υγειονομικούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να είναι διαβαθμισμένες και θα προβλέπεται από μετάθεση σε μη μάχιμο πόστο έως και αναστολή εργασίας που θα ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών .

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, οι εργαζόμενοι των δομών φροντίδας υγείας, που δε θα έχουν εμβολιαστεί από τις 16 Αυγούστου και μετά, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών. «Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το αυστηρό πλαίσιο της απευθείας αναστολής εργασίας επελέγη με δεδομένο τον ευάλωτο χαρακτήρα των δομών και των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και γιατί τα δεδομένα των εμβολιασμών θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

NETWORK