Πολιτική

Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και στήριξη νοικοκυριών για θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια στην κυβερνητική ατζέντα

intime intime
Εβδομάδα με έντονο άρωμα οικονομίας θα είναι η τρέχουσα σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας, με επίκεντρο τις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που αναμένεται να βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Νέα μηνύματα σε ότι αφορά τις επιδόσεις, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απόψε, από το βήμα του Συνεδρίου του Economist όπου στο πλαίσιο συζήτησης με τον καθηγητή, Φράνσις Φουκουγιάμα, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της χώρας μας σε ένα κόσμο σε μετάβαση, με αυξημένες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Η νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ο οποίος και χθες, μέσω της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου, εξέπεμψε μήνυμα πως "η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στη συστηματική δουλειά ώστε να «να γίνουμε Ευρώπη».

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως βασική προτεραιότητα της δεύτερης τετραετίας της ΝΔ και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό επικεντρώνονται στην καταπολέμησή της σε ελεύθερους επαγγελματίες, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων δηλώνει πολύ μικρά εισοδήματα (7 στους 10 έως 10.000 ευρώ).

Πρόκειται για βήμα υλοποίησης της δέσμευσης του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για την δρομολόγηση μέσα στους επόμενους μήνες 10 παρεμβάσεων στο μέτωπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (διασύνδεση ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων με τα POS, επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά, υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ψηφιακά τιμολόγια και ηλεκτρονικά βιβλία, ενεργοποίηση Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής κ.α).

Οι πρωτοβουλίες αυτές έρχονται σε συνέχεια και της προειδοποίησης που είχε απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις ότι η κυβέρνηση αυτή "διαθέτει και τη νομιμοποίηση και τη βούληση και την τεχνογνωσία ώστε οι φοροφυγάδες να υποχρεωθούν στο αυτονόητο, να πληρώσουν, επιτέλους, τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα".

Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την φοροδιαφυγή " κατάρα διπλή, αντικοινωνική και αντιεπιχειρηματική', λέγοντας πως "οι λέξεις «φιλελευθερισμός» και «φοροδιαφυγή» είναι πάντα λέξεις αντίθετες".
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης έχει προσδιορίσει ως βασικό στόχο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών να υπάρξει εκμετάλλευση της ψηφιακής τεχνολογίας προκειμένου να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή και έχει τονίσει πως η επίτευξη αυτού του στόχου θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών πέρα από αυτή που ήδη έγινε την προηγούμενη τετραετία.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει συνδέσει κατά την προεκλογική περίοδο την βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και με τη προοπτική στοχευμένων μόνιμων μειώσεων ΦΠΑ από το δεύτερο μισό της νέας κυβερνητικής θητείας.
Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά και για τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του νέου πλαισίου στήριξης των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια.

Το Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζοντας την "αδικία" σε βάρος αυτών των νοικοκυριών, τονίζει πως ήταν οι μόνοι που δεν καλύπτονταν από τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας.

Έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των ενισχύσεων των νοικοκυριών για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, οι οποίες, για 9 στα 10 νοικοκυριά θα είναι 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, θα φθάνει στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και όπως λένε στην κυβέρνηση, "θα απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους".