Οικονομία

Κοινωνικό τιμολόγιο: Όλα έτοιμα για το νέο ΚΟΤ, η ΗΔΙΚΑ «ανοίγει πόρτα» στις αιτήσεις

Κοινωνικό τιμολόγιο: Όλα έτοιμα για το νέο ΚΟΤ, η ΗΔΙΚΑ «ανοίγει πόρτα» στις αιτήσεις Φωτογραφία: intime
Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος (ΚΟΤ) με έκπτωση για τους πολύτεκνους μέσω της ΗΔΙΚΑ.

Ανοίγει για αιτήσεις η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενταχθούν πολύτεκνοι στην ειδική χρέωση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος(ΚΟΤ), και συγκεκριμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΚΟΤ Γ - Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων.

Στα πλαίσια αυτού του τιμολογίου, παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση στις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και περισσότερα, ενώ ισχύουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση αφορά το ποσοστό 10 λεπτών ανά kWh στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κύρια κατοικία.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.

Επιπλέον, παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.

Τέλος, η απόφαση τροποποιεί το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και το δίκτυο. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων.

Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με την υποβολή πιστοποιητικών και τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.