Διεθνή

«Δεν είναι κυνήγι μαγισσών», η απάντηση του Καρίμ Χαν για τα εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Χαμάς

«Δεν είναι κυνήγι μαγισσών», η απάντηση του Καρίμ Χαν για τα εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Χαμάς Φωτογραφία: EPA/MIGUEL GUTIERREZ
«Αν δεν εφαρμόσουμε ισάξια τον νόμο, θα διαλυθούμε ως είδος» είπε ο Καρίμ Χαν.

«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι, όπως σημειώσατε και νωρίτερα, οι κατηγορίες που αναφέρονται στο μίσος, την ιδέα ότι εφαρμόζοντας τον νόμο τυφλά, μεροληπτούμε προς ένα μέρος και είμαστε εχθρικοί προς ένα άλλο, απέχουν πολύ από την αλήθεια» είπε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν,  στη συνέντευξή του στο CNN εξηγώντας την απόφαση για τα εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Έχουμε τόσο διακεκριμένους και αξιοσέβαστους ανθρώπους και ανεξάρτητα- τους κάλεσα να δουν τις αποδείξεις. Αυτό δεν είναι ένα κυνήγι μαγισσών, δεν είναι μία αντίδραση στον διεθνή θόρυβο» είπε μιλώντας στη διακεκριμένη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, για την ομάδα των 6 ειδικών που σύστησαν ότι υφίσταται λόγος έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

«Μας έχουν επικρίνει ότι κινούμαστε πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, είναι μία εξεταστική διαδικασία, που αναμένεται από μας ως διεθνείς εισαγγελείς, ως ανεξάρτητο δικαστήριο, που θα χτίσει ισχυρές αποδείξεις, οι οποίες δεν θα καταπέσουν μέσα στη δικαστική αίθουσα. Και αυτό κάναμε» πρόσθεσε.

«Σήμερα είναι η υλοποίηση αυτού του πρώτου σταδίου, αυτός είναι ο πρώτος γύρος αιτημάτων, που λέει ότι εμείς κάναμε τη δουλειά μας και την παραδώσαμε στις δικαστικές αρχές, για να την ελέγξουν.

» Άρα δεν είναι ενάντια κάποιων ανθρώπων, και δεν είναι υπέρ ή κατά κάποιου μέρους. Απλά σημαίνει ότι αν δεν εφαρμόσουμε ισάξια τον νόμο, θα διαλυθούμε ως είδος» είπε ο Καρίμ Χαν.

{https://twitter.com/therecount/status/1792623214067110140}