Διεθνή

Απροετοίμαστοι για τον πυρηνικό όλεθρο: Έτσι θα επιβιώσει η ανθρωπότητα

Απροετοίμαστοι για τον πυρηνικό όλεθρο: Έτσι θα επιβιώσει η ανθρωπότητα Φωτογραφία: Алесь Усцінаў από Pexels
Την «λύση» στο χειρότερο σενάριο αποκαλύπτει μελέτη: Πώς θα μπορούσαμε να σωθούμε σε περίπτωση πυρηνικού χειμώνα

Μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει «λύση» στο εξαιρετικά δυσμενές σενάριο του πυρηνικού πολέμου μεγάλης κλίμακας: Οι επιζώντες θα μπορούσαν να ζήσουν τρώγοντας κόκκινα φύκια - μια ποικιλία που εκτιμάται πως «αντέχει» ακόμη και στον πυρηνικό χειμώνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το Earth's Future, διαπίστωσε ότι τα φύκια πιθανότατα θα επιβιώσουν από τον πυρηνικό χειμώνα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή πηγή τροφής «λόγω της ικανότητάς τους να αναπτύσσονται γρήγορα σε μια σειρά από δυσμενείς συνθήκες».

«Μια μελέτη προσομοίωσης δείχνει ότι τα φύκια θα μπορούσαν να έχουν καθοριστική συμβολή στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια μέσα σε εννέα έως 14 μήνες από έναν πυρηνικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας», καταλήγει η μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Gracilaria tikvahiae - κοινώς γνωστό ως κόκκινο φύκι - για να δημιουργήσουν το μοντέλο και να προσομοιώσουν την ανάπτυξή του σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που θα αντιμετώπιζε ο κόσμος σε έναν πυρηνικό χειμώνα.

Βασίστηκαν στα όσα διαθέσιμα κλιματικά δεδομένα για τον πυρηνικό χειμώνα και προσομοίωσαν τα πρώτα 10 χρόνια μετά τον πυρηνικό πόλεμο για να υπολογίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των φυκιών σε όλους τους ωκεανούς της γης.

Η μελέτη αναφέρει ότι το φύκι θα παρέμενε ανθεκτικό κατά τη διάρκεια πολλών κατακλυσμικών γεγονότων που προκαλούν απότομη απώλεια ή μείωση του ηλιακού φωτός!

Τι είναι όμως ο πυρηνικός χειμώνας

Ο πυρηνικός χειμώνας είναι σοβαρό και παρατεταμένο παγκόσμιο κλιματικό φαινόμενο ψύξης που υποτίθεται ότι συμβαίνει μετά από τις εκτεταμένες πυρκαγιές που ακολουθούν έναν πυρηνικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

Η υπόθεση βασίζεται στο γεγονός ότι τέτοιες πυρκαγιές μπορούν να μεταφέρουν αιθάλη στη στρατόσφαιρα, η οποία μπορεί να εμποδίσει μέρος του ηλιακού φωτός να φτάσει στην επιφάνεια της Γης. Εικάζεται ότι η προκύπτουσα ψύξη θα οδηγούσε σε εκτεταμένη αποτυχία των καλλιεργειών και συνακόλουθα σε λιμό.

Επειδή δεν απαιτεί πολλή τεχνολογία για να αναπτυχθεί και αναπτύσσεται γρήγορα.

Απροετοίμαστοι για τα χειρότερα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κόσμος είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστος για ένα σενάριο μείωσης του ηλιακού φωτός. Επί του παρόντος, τα μεγαλύτερα αποθέματα που έχουμε σε τρόφιμο είναι στο σιτάρι, και αυτά θα διαρκούσαν μόνο για λίγους μήνες.

Η μελέτη έψαχνε αυτό την εναλλακτική πρώτη ύλη που θα μπορούσε να παράγει αξιόπιστα τρόφιμα για αρκετά χρόνια, ακόμη και αν υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο ηλιακό φως και η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Τέτοιες εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την καλλιέργεια φυτών θερμοκηπίου, αλλά και την παραγωγή συνθετικού λίπους από πετρέλαιο, καθώς και μια σειρά από άλλα που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Τα φύκια δεν είναι μόνο μια ανθεκτική τροφή που μπορεί να παραχθεί σε ιδιόμορφα περιβάλλοντα, αλλά αναπτύσσεται γρήγορα και σε μια ποικιλία κλιμάτων και συνθηκών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πηγή: USA Today