Διεθνή

Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας - Οι θέσεις των «παικτών»

Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας - Οι θέσεις των «παικτών» Φωτογραφία: youtube.com
Στην Αίγυπτο βρίσκεται αντιπροσωπεία της Χαμάς για συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αντιπροσωπεία, (της Χαμάς), θα έχει συνάντηση στο Κάιρο με τον Αμπάς Κάμελ, επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου.

Το «deal»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνούς Τύπου, ο Ισμαήλ Χανίγια, (επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς), ανακοίνωσε ότι η Χαμάς έλαβε την πρόταση για εκεχειρία σε συνάντηση στο Παρίσι, η οποία περιλαμβάνει την παύση της βίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

«Η απάντησή μας στην πρόταση θα εξαρτηθεί από την στάση του Ισραήλ κατά της Γάζας και στην απόσυρση των δυνάμεών τους από την περιοχή», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε οποιεσδήποτε συζητήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι «θα οδηγήσουν σε μια συνολική παύση της επίθεσης και στην παροχή στέγης για τους εκτοπισμένους μας».

Σημειώνεται ότι την Κυριακή (28/01), πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, για να συζητήσουν μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ στη Γάζα.

Απεσταλμένος της ισραηλινής αντιπροσωπείας ήταν ο David Barnea, επικεφαλής της Mossad, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, και ο Ronen Bar, επικεφαλής της Shin Bet, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.

Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του δεν θα απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους ούτε θα αποσύρει δυνάμεις από τη Γάζα, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.