Διεθνή

Το Ισραήλ κατηγορεί 190 υπαλλήλους του ΟΗΕ για «πράκτορες» της Χαμάς

Το Ισραήλ κατηγορεί 190 υπαλλήλους του ΟΗΕ για «πράκτορες» της Χαμάς Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται πως 190 μέλη του προσωπικού της UNRWA του ΟΗΕ έλαβαν μέρος σε απαγωγές και δολοφονίες πολιτών στη διάρκεια της αιματηρής επιδρομής της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου: ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, Ιταλία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανακοινώσει πως «παγώνουν« τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας.

Στον εξασέλιδο φάκελο των στοιχείων - ο οποίος έχει κοινοποιηθεί στο Reuters - διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως ορισμένοι από τους συνολικά 13.000 υπαλλήλους της UNRWA είχαν και δεύτερο «ρόλο» ως μαχητές της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ, ενώ γίνεται αναφορά στα ονόματα και τις φωτογραφίες 11 εξ αυτών.

«Από πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών, έγγραφα και ταυτότητες που κατασχέθηκαν στη διάρκεια των εχθροπραξιών, είναι τώρα δυνατό να σημειώσουμε περίπου 190 τρομοκρατικούς πράκτορες της Χαμάς και του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που υπηρετούν ως υπάλληλοι της UNRWA», αναφέρεται στον φάκελο που είναι γραμμένος στα εβραϊκά.

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή πλευρά κατηγορεί το Ισραήλ για πλαστογράφηση πληροφοριών προκειμένου να αμαυρώσει τη φήμη της UNRWA - η οποία ισχυρίζεται πως έχει ήδη απολύσει ορισμένα μέλη του προσωπικού, ενώ διερευνά το σύνολο των  καταγγελιών.

Σημειώνεται πως ένα από τα 11 που κατονομάζονται είναι σχολικός σύμβουλος ο οποίος κατηγορείται ότι παρείχε απροσδιόριστη βοήθεια στον γιο του κατά την απαγωγή μιας γυναίκας στη διάρκεια της επιδρομής της Χαμάς.

Ένας άλλος, κοινωνικός λειτουργός της UNRWA, κατηγορείται για εξίσου απροσδιόριστη εμπλοκή στη μεταφορά στη Γάζα του πτώματος ενός σφαγιασθέντος Ισραηλινού στρατιώτη και για συντονισμό των κινήσεων ημιφορτηγών που χρησιμοποιήθηκαν από τους επιδρομείς και για προμήθειες όπλων.

Ένας τρίτος Παλαιστίνιος - που κατονομάζεται στον φάκελο - κατηγορείται ότι έλαβε μέρος σε βιαιοπραγίες στο ισραηλινό μεθοριακό χωριό Μπεέρι, το ένα δέκατο των κατοίκων του οποίου σκοτώθηκαν. Ένας τέταρτος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε επίθεση στη Ρέιμ, στρατιωτική βάση αλλά και εκεί όπου πραγματοποιείτο ένα ρέιβ πάρτι όπου έχασαν τη ζωή τους 360 θεατές.

Τον φάκελο έδειξε στο Reuters μια πηγή που δεν μπορεί να κατονομαστεί ούτε να αναφερθεί η εθνικότητά της. Η πηγή πρόσθεσε πως οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών συνέταξαν τον φάκελο και τον μοιράστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες - οι οποίες την Παρασκευή ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον φάκελο, εκπρόσωπος της UNRWA είπε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο λόγω της εν εξελίξει έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε κίνδυνο η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για μια υπηρεσία στην οποία καταφεύγουν πάνω από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της Γάζας για αρωγή καθημερινά, και η οποία αντιμετώπιζε ήδη δυσκολίες με τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στον θύλακα.

Η UNRWA δήλωσε σήμερα ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και σε όλη την περιοχή μετά το τέλος Φεβρουαρίου εάν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή δημιουργήθηκε για τους πρόσφυγες του πολέμου του 1948 κατά την ίδρυση του Ισραήλ στην υπό βρετανική εντολή τότε Παλαιστίνη. Φροντίζει επίσης εκατομμύρια απογόνους των αρχικών προσφύγων στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο εξωτερικό. Η UNRWA εργοδοτεί 13.000 ανθρώπους στη Γάζα.

Το Ισραήλ κατηγορεί επί μακρόν την UNRWA ότι διαιωνίζει τη σύγκρουση αποθαρρύνοντας την επανεγκατάσταση των προσφύγων και έχει πει κατά καιρούς ότι προσωπικό της υπηρεσίας έλαβε μέρος σε ένοπλες επιθέσεις εναντίον του.

Η UNRWA αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο, επιμένοντας πως ο ρόλος της είναι αποκλειστικά να παρέχει αρωγή.

«Να παραιτηθεί ο Λαζαρινί»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φάνηκε να επιβεβαιώνει σήμερα πως το Ισραήλ κυκλοφόρησε έναν φάκελο των υπηρεσιών πληροφοριών όπου αναφέρεται ότι μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας την υπηρεσία αρωγής«διάτρητη από τη Χαμάς».

«Ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν 13 εργαζόμενοι της UNRWA που πραγματικά συμμετείχαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε στην εκπομπή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου TalkTV. «Στα σχολεία της UNRWA διδάσκουν τα δόγματα της εξόντωσης του Ισραήλ - τα δόγματα της τρομοκρατίας, επαίνους στην τρομοκρατία, εξύμνηση της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι ακύρωσε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και τον κάλεσε να παραιτηθεί μετά τις καταγγελίες ότι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ φέρεται να εμπλέκονται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Μόλις ακύρωσα τις συναντήσεις του επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών στο Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

«Εργαζόμενοι της UNRWA συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε. «Ο Λαζαρινί θα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και να παραιτηθεί. Οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.