Ελλάδα

Ξανά θεατές στο ίδιο έργο! «Πνίγηκαν» Εύβοια, Μαγνησία και Θεσσαλία, χάθηκαν όλα μέσα στις λάσπες

Ξανά θεατές στο ίδιο έργο! «Πνίγηκαν» Εύβοια, Μαγνησία και Θεσσαλία, χάθηκαν όλα μέσα στις λάσπες Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Ξανά θεατές στον ίδιο εφιάλτη είναι οι κάτοικοι σε Βόλο, Εύβοια και Θεσσαλία. Το νέο κύμα κακοκαιρίας «Elias» άφησε πίσω τεράστιες καταστροφές.

Πολύ δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι στη κεντρική και (κυρίως) στη βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας Elias σφυροκόπησε για πολλές ώρες την περιοχή, «αδειάζοντας» αμέτρητους τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία, διαλύοντας όλο το οδικό δίκτυο.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν υπερχειλίσει χείμαρροι ενώ χωριά είναι αποκλεισμένα λόγω καταπτώσεων στο οδικό δίκτυο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στις υποδομές. Κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος.

Χωρίς δρόμους και νερό στον Άγιο Γεώργιο

Δρόμοι έγιναν ποτάμια, χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους και παντού απλώθηκε εικόνα απόλυτης καταστροφής.

Ενδεικτικά της κατάστασης στη Βόρεια Εύβοια, τα προβλήματα στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας.

Η θεομηνία διέλυσε τελείως το οδικό δίκτυο του χωριού, ενώ μεγάλα προβλήματα προέκυψαν και στο δίκτυο υδροδότησης.

Άμεσα, ωστόσο, έπεσαν στη μάχη τα μηχανήματα έργου του δήμου έτσι ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Σε διάστημα που δεν ξεπέρασε τις δύο ώρες, τα περισσότερα προβλήματα είχαν αποκατασταθεί με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

«Βυθίστηκαν» η Υπέρεια Φαρσάλων και το Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ 

Απίστευτη η καταστροφή σε Υπέρεια Φαρσάλων και Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ.

Το νερό στην Υπέρεια αν και έχει απορροφηθεί αρκετό, ξεπερνάει το ενάμιση μέτρο σε πολλά σημεία. Δεν μπορεί να προσεγγίσει κάποιος παρά μόνο με τρακτέρ. Ο ποταμός έχει καλύψει ολόκληρο το χωριό και οι κάτοικοι έζησαν στιγμές τρόμου για μια ακόμη φορά.

Αντίστοιχα στο Σωτήριο που ήταν το πρώτο χωριό που εκκενώθηκε, χθες οι εικόνες είναι πραγματικά τραγικές, ενώ κάτοικος του χωριού επισημα;iνει πως η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη και από την πρώτη πλημμύρα που είχε φέρει η κακοκαιρία Daniel.

Ανησυχία για την νέα άνοδο της στάθμης του Πηνειού 

Ανησυχία έχει προκαλέσει και η άνοδος της στάθμης του Πηνειού στα 4 μέτρα από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, ενώ και στη Λίμνη Κάρλα τα νερά ξεπέρασαν τα έξι μέτρα.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα από τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, κυρίως στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Τελευταίο χωριό που εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν το Αχίλλειο Φαρσάλων.

Χθες εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν αρκετά χωριά. Η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Πλημμύρισαν χωριά στην Καρδίτσα

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, είχαν ως αποτέλεσμα χωριά του δήμου Παλαμά να βρεθούν σε κίνδυνο νέων πλημμυρών.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά, πλημμύρισε, με το νερό να έχει κατακλύσει κάθε σημείο του χωριού, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο όλη τη νύχτα γινόταν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν πλημμύρες και σε άλλα χωριά. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου η κατάσταση στον δήμο μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη, «αλλά μέσα στην ημέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει καθώς έρχονται νερά». Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα χωριά, τονίζει επίσης ο ίδιος.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νίκο Σακκά να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς όλα είναι καλά, ελεγχόμενα χωρίς προβλήματα.

Πλημμύρισαν σπίτια στην Μαγνησία 

Μέσα στο νερό και την λάσπη βρίσκονται και τα Καλά Νερά μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Μαγνησία.

Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο του Βόλου. Αν και ήταν ολονύχτια η μάχη για άντληση υδάτων, το υπόγειο, οι αποθήκες υλικών, οι χώροι με τις γεννήτριες αλλά και η τραπεζαρία του νοσοκομείου πλημμύρισαν.

Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν, ενώ οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Στην Αγριά συνεχείς είναι οι προσπάθειες να ανοίξουν οι δρόμοι από τις λάσπες.

Πολλοί έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοίο στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξε για να υποδεχθούν τον κόσμο. Τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησαν πίσω τους τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα. Το μεσημέρι έγινε σύσκεψη το δημαρχείο Βόλου για τη διαχείριση της κατάστασης.

Στη Νέα Ιωνία Βόλου σήμερα τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόννοι λάσπης. Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη. Τα προβλήματα στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση είναι μεγάλα, καθώς 11 τμήματα αγωγών παραμένουν εκτός λειτουργίας. Οι κάτοικοι σπεύδουν να προμηθευτούν νερό, ενώ παράλληλα ψάχνουν τρόπο για να περάσουν ακόμα και από κεντρικούς δρόμους.

Κακοκαιρία Elias: «Πνίγηκε» ο Βόλος, σε απόγνωση η Εύβοια – Βυθισμένη στη λάσπη η Θεσσαλία
Στην Αγριά οι κάτοικοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τον τόπο τους, λόγω των φερτών υλικών που έχουν μετατρέψει τους δρόμους και τα στενά σε βουνά από λάσπη και σκουπίδια. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στις υποδομές, ενώ αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στις λάσπες. Με δυσκολίες μετακινούνται οι κάτοικοι καθώς οι δρόμοι για να καθαριστούν θα πρέπει να περάσουν μέρες. Οι κάτοικοι παραπονούνται επίσης για τον μη καθαρισμό του χειμάρρου. Υπόγεια πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά πολιτών σε ασφαλές μέρος

Πηγή: οnlarissa.gr, magnesianews.gr, evima.gr, ΕΡΤ