Ελλάδα

Ιρίνα Σμέρεβα: Νέες αποκαλύψεις για την Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα» -Τι ερευνούν οι Αρχές για τις κινήσεις της

Ιρίνα Σμέρεβα: Νέες αποκαλύψεις για την Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα» -Τι ερευνούν οι Αρχές για τις κινήσεις της
Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για την Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα» ή αλλιώς Ιρίνα Σμέρεβα -που είναι το πραγματικό της όνομα-. Η κατάσκοπος έφτασε στην Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονα με την απέλαση Ρώσων διπλωματών το 2018. Το 2017 βρισκόταν στο Μεξικό και στα Σκόπια.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος έφτασε στην Ελλάδα με μεξικανικό διαβατήριο και τον Δεκέμβρη του 2018 γράφτηκε στο δημοτολόγιο Αλεβερίου με το όνομα Μαρία Τσάλλα. Σύμφωνα με την ίδια η μητέρα της ήταν Βελγίδα υπήκοος.

Πιο αναλυτικά το 2019 η Μαρία Τσάλλα ζει στην Αθήνα σε κατοικία βραχυχρόνιας μίσθωσης και μαθαίνει ελληνικά σε φροντιστήριο στο Μοναστηράκι.

Στις αρχές του 2020 νοίκιασε το δυάρι στην Αρριανού 6 και άνοιξε το κατάστημα «Γαλάζιο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ant1, σύχναζε σε στέκια με γαλλόφωνους διότι μίλαγε καλά γαλλικά.

Στις αρχές του 2022, πήγε ταξίδι στη Μόσχα, όπου παρέμεινε περισσότερο διάστημα -ενώ αρχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία -επειδή είχε αρρωστήσει κατά δήλωσή της με κορονοϊό, και τον Απρίλιο του 2022 ταξίδεψε στο Παρίσι.

Τον Δεκέμβριο του 2022 έκανε την πρώτη της πρόσληψη στο «Γαλάζιο». Τον ίδιο καιρό στη Λουμπλιάνα συλλαμβάνεται ένα ζευγάρι Ρώσων «Illegals» και οι πληροφορίες τους φαίνεται ότι αφορούν και την ίδια.

Αυτές οι πληροφορίες φτάνουν στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου .

Η Μαρία Τσάλλα εγκατέλειψε την Ελλάδα για τη Μόσχα, μέσω κάποιου ασιατικού προορισμού, πιθανότατα της Ινδίας, στις 4 Ιανουαρίου του 2023, το ίδιο έκανε και ο πραγματικός της σύζυγος εγκαταλείποντας τη Βραζιλία για την Μόσχα.

Τι προσπαθούν να αποσαφηνίσουν οι Αρχές

Στο μικροσκόπιό των Αρχών έχουν μπει αρκετά ερωτήματα για τη δράση της στην Ελλάδα, ακόμα και για το αν η φωτογραφία -που φαινόταν να ασχολείται- δεν ήταν απλά μια κάλυψη.

Συγκεκριμένα ψάχνουν:

  • Τον ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • Κινητό τηλέφωνο
  • Ταξίδια που πραγματοποίησε στην Ευρώπη

Απαντήσεις σε κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια ερωτήματα:

  • Πρόλαβε να αποκτήσει «επαφές»
  • Έλαβε σημαντικές πληροφορίες
  • Η φωτογραφία ήταν κάλυψη ή όχι