Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε
Μιλώντας στο GB News, ένας γιατρός μοιράστηκε συμβουλές για τον περιορισμό αυτής της συνήθειας.
Ο καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai και διευθυντής Πυρηνικής Καρδιολογίας στο Mount Sinai St. Luke, Δρ. Alan Rozanski, δήλωσε ότι το αλάτι είναι μια από τις πιο συχνά αποδεκτές απειλές.
Εξήγησε: «Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας συμφωνούν ότι η υπερβολική πρόσληψη νατρίου (πολύ πάνω από 2.300 mg/ημέρα) αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων».
Ενώ το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής, και τα τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Ο Δρ. Ροζάνσκι συνέχισε: «Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, περιορίστε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, τις κονσερβοποιημένες σούπες και τις κρυφές πηγές αλατιού όπως η πίτσα.
«Το μαγείρεμα στο σπίτι σας βοηθά να ελέγχετε τα επίπεδα αλατιού και η χρήση βοτάνων, μπαχαρικών, λεμονιών και άλλων εσπεριδοειδών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καρυκεύσετε το φαγητό χωρίς να βασίζεστε στο αλάτι».
Η δοκιμή του φαγητού και η χρήση άλλων τύπων καρυκευμάτων κατά το μαγείρεμα μπορεί να είναι χρήσιμη όταν προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης συχνά γεμάτα με λιπαρά και απλά σάκχαρα, τα οποία μπορούν επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη (δύο ασθένειες που είναι αλληλένδετες).
Ο γιατρός πρόσθεσε: «Όσοι διατρέχουν κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία μπορούν επίσης να αυξήσουν την LDL χοληστερόλη με πολλούς τρόπους».
Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε.
Ο Δρ. Ροζάνσκι συνέχισε: «Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, περιορίστε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, τις κονσερβοποιημένες σούπες και τις κρυφές πηγές αλατιού όπως η πίτσα.Αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα, οδηγώντας σε επιβλαβείς αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης».
Αντί να καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως έτοιμα γεύματα, αρτοσκευάσματα, δημητριακά και ανθρακούχα ποτά, προσπαθήστε να ενσωματώσετε ολόκληρες τροφές στη διατροφή σας.
Ο Δρ. Ροζάνσκι δήλωσε: «Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά, τα οποία υποστηρίζουν τη συνολική υγεία».
Εκτός από τη μείωση του αλατιού, οι ειδικοί αναφέρουν πώς τα φρούτα θα μπορούσαν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
Μια νέα μελέτη συνέστησε την κατανάλωση περισσότερων μπανανών, καθώς το διαιτητικό κάλιο είναι το κλειδί για τη διαχείριση της υπέρτασης.






























