Η κατανάλωση περίπου 12 μερίδων υπερεπεξεργασμένων τροφών ημερησίως ενδέχεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Ως μία μερίδα θεωρήθηκαν, ενδεικτικά, 240 ml αναψυκτικού (διαιτητικού ή με ζάχαρη), ένα χοτ ντογκ, μία φέτα συσκευασμένου κέικ, μία κουταλιά της σούπας κέτσαπ ή 30 γραμμάρια πατατάκια (όταν ένα μικρό σακουλάκι περιέχει περίπου 45 γραμμάρια).
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, όπως τα αναψυκτικά και τα σνακ, μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση πρώιμων ενδείξεων της νόσου Πάρκινσον», δήλωσε ο καθηγητής Xiang Gao από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η μελέτη ενισχύει το συνεχώς αυξανόμενο σώμα επιστημονικών δεδομένων που υποδεικνύουν πως η διατροφή παίζει ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Παρ’ όλα αυτά, ο νευρολόγος Daniel van Wamelen από το King’s College London διευκρινίζει ότι η έρευνα δεν απέδειξε άμεση αιτιώδη σχέση με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης, αλλά εντόπισε περισσότερα πρώιμα συμπτώματα της νόσου σε όσους κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
«Η μελέτη δεν παρακολούθησε την τελική διάγνωση Πάρκινσον στους συμμετέχοντες, ωστόσο η εμφάνιση πρώιμων συμπτωμάτων υποδηλώνει ότι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο μέλλον», ανέφερε ο van Wamelen.
Η υγεία του εγκεφάλου ξεκινά από το πιάτο μας
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 43.000 άτομα που συμμετείχαν στις μακροχρόνιες μελέτες Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με Πάρκινσον στην αρχή της έρευνας.
Ένα πιθανό μειονέκτημα της μελέτης είναι ότι οι διατροφικές πληροφορίες βασίζονταν σε αυτοαναφορές που δίνονταν ανά μερικά χρόνια, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάζει την ακρίβεια των δεδομένων.
Συμπεράσματα για την καθημερινή διατροφή
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών και η στροφή προς πιο φυσικές, θρεπτικές επιλογές μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας. «Η πρόληψη του Πάρκινσον μπορεί να ξεκινά από τις διατροφικές μας συνήθειες», επισημαίνει ο καθηγητής Gao.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση του μηχανισμού, τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η διατροφή διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Πηγή: CNN





























