Η νηστεία της Σαρακοστής υπαγορεύει αυστηρή αποχή από το κρέας με τους νηστεύοντες να αναζητούν εναλλακτικούς και ταυτόχρονα αποδοτικούς τρόπους για να αναπληρώνουν την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης που στερούνται. Οι επιλογές σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια είναι πολλές που αποτελούν την πρώτη ύλη για ευφάνταστα θρεπτικά πιάτα όμως τα μανιτάρια κατά κοινή ομολογία έχουν την τιμητικής λόγω θρεπτικών υλών.
Τα μανιτάρια ούτως ή άλλως αποτελούν ένα δημοφιλές λαχανικό που πρωταγωνιστεί στο πιάτα όσων προσέχουν τη γραμμή τους και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή καθώς είναι μια εξαιρετική επιλογή για την πρόσληψη πρωτεΐνης.
Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και επισκευή των ιστών του σώματος, την παραγωγή ενζύμων και ορμονών, τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η φυτική πρωτεΐνη των μανιταριών προκαλεί κορεσμό με αποτέλεσμα να είμαστε χορτάτοι με αρκετά χαμηλό θερμιδικό φορτίο.
Βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως όλα τα είδη μανιταριών δεν παρέχουν την ίδια πρωτεϊνική ποσότητα, αλλά ούτε και την ίδια πρωτεϊνική αξία. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη μανιταριών με διαφορετική διατροφική απόδοση. Ωστόσο – σε γενικές γραμμές – τα μανιτάρια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών με μηδενική απόδοση λίπους & σακχάρων, αλλά και ελάχιστη θερμιδική απόδοση. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε φυλλικό οξύ, αλλά και σε χαλκό, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Μανιτάρια και Νηστεία Σαρακοστής: Πώς να τα μαγειρέψετε για να πάρετε πρωτεΐνη
Ψητά ή σοτέ: Τα μανιτάρια μπορούν να ψηθούν ή να σοταριστούν με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο, βότανα ή ακόμα και με λίγη σόγια σως για γεύση. Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική για σαλάτες, σάντουιτς ή ως παράδειγμα πάνω σε φαγητά.
Τα αποξηραμένα μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες και ριζότο.
Σαλάτες: Τα φρέσκα μανιτάρια μπορούν να κοπούν σε λεπτές φέτες και να προστεθούν σε πράσινες σαλάτες για πρόσθετη υγεία και γεύση.
Λόγω της πλούσιας υφής τους, τα μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του κρέατος σε πιάτα όπως ομελέτες, σάντουιτς, μπέργκερ και ακόμη και στις σάλτσες.
Ψητά στο φούρνο: Ένας άλλος τρόπος για να απολαύσετε τα μανιτάρια είναι να τα ψήσετε στο φούρνο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάδι, βότανα και μπαχαρικά για περισσότερη γεύση.
Σε σάλτσες: Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά σε σάλτσες προσθέτοντας πλούσια γεύση και υφή.





























