Υγεία

Πόσες φορές τη μέρα βάζει αντισηπτικό ένας φαρμακοποιός

photo αρχείου Eurokinissi photo αρχείου Eurokinissi
Η πλειονότητα των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης τήρησε μέτρα για την πρόληψη της Covid-19, όπως το να βάζουν ποδιά και μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Σε αντίθεση βέβαια με το αντισηπτικό, μικρότερη ήταν η ανταπόκριση από τους φαρμακοποιούς στη χρήση γαντιών. Η έρευνα του ΦΣΘ έγινε στο διάστημα από 28 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου και έλαβαν μέρος 156 από τους 1.150 φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, το 97,35% των φαρμακοποιών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί μάσκα και το 90,85% ότι φορά άσπρη ποδιά. Το 87,94% τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας, όταν είναι απαραίτητη η παρουσία του φαρμακοποιού ή του υπαλλήλου φαρμακείου μπροστά από τον πάγκο, ενώ το 12,06% δήλωσε ότι αδυνατεί να τις τηρήσει. Το 80,54% δήλωσε ότι έχει την πόρτα του φαρμακείου του μονίμως ανοιχτή, το 75,82% ανέφερε ότι την περίοδο του lockdown εξυπηρετούσε τους πολίτες από την είσοδο του φαρμακείου, ενώ το 65,81% των ερωτηθέντων τοποθέτησε πλεξιγκλάς στον πάγκο εξυπηρέτησης. Μόλις το 18,92% έκανε χρήση γαντιών. Το σύνολο των συμμετεχόντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντισηπτικό χεριών 17,42 φορές ανά ημέρα, αερίζει τον χώρο του φαρμακείου 6,68 φορές ανά ημέρα και καθαρίζει τις επιφάνειες 4,72 φορές ανά ημέρα.

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας από τους πολίτες που εισέρχονται στο φαρμακείο, μόλις το 32,66% τη φορούσε κατά την περίοδο που δεν ήταν υποχρεωτική. «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αποτελεσματικά και προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαία η λήψη επιπρόσθετων. Σίγουρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε αναμένεται και η εμφάνιση της εποχικής γρίπης, θα χρειαστεί αφενός εντατικοποίησή τους για τη μέγιστη προστασία των φαρμακοποιών και των πολιτών, αφετέρου επικαιροποίησή τους λόγω της ανάγκης εμβολιασμού των πολιτών με το αντιγριπικό εμβόλιο που θα γίνεται στα φαρμακεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Οι ασυμπτωματικοί ενήλικες μεταδίδουν τον ιό συχνότερα από τα παιδιά

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς συσχετίζονται

Ο κορονοϊός μεταδίδεται στο 40% των περιστατικών πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αυτοί είναι οι 3 δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική

«Τρέχει» η Κίνα να κόψει πρώτη το νήμα για τα εμβόλια κορονοϊού