Το «success story» της Ελλάδας για την 6ήμερη εργασία φαίνεται πως είναι το στοιχείο εκείνο που «ζηλεύει» ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση για το τι θα μπορούσε να αντιγράψει η Γερμανία από την Ελλάδα.
Ο καγκελάριος Μερτς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Βερολίνο, αφού εξέφρασε τον σεβασμό του για τις επιτυχίες της Ελλάδας μετά την κρίση μίλησε για τεράστιες οικονομικές επιτυχίες της χώρας.
Ωστόσο, προκάλεσε αμηχανία όταν απάντησε πως «Με μεγάλη φροντίδα και πολύ προσεκτικά παρακολουθήσαμε τι έκανε η Ελλάδα. Επιστροφή στην εβδομάδα εργασίας των 6 ημερών. Είναι αδύνατο, αδιανόητο κάτι τέτοιο στη Γερμανία. Αλλά οι πολύ μικρές αλλαγές ξέρετε, ότι δεν θα πρέπει να μιλάμε για μέγιστο όριο εργασίας 8 ωρών αλλά για μέγιστο όριο ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, αυτό είναι αν θέλετε ένα βήμα και δείχνει ότι και εμείς είμαστε να κάνουμε κάτι επιπλέον δουλεύοντας.
»Όλοι όσοι θεωρούν ότι αυτά είναι αδιανόητα στη Γερμανία, να δουλεύει κανείς 40 ώρες την εβδομάδα, σε όλους αυτούς συστήνω να ρίξουν μια ματιά προς την Ελλάδα. Έκαναν πολλά παραπάνω από αυτά όσον αφορά στο εβδομαδιαίο όριο εργασίας. Μπορούμε πραγματικά να διδαχθούμε από την Ελλάδα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ευχαριστήσει αλλά και να διορθώσει ευγενικά τον Καγκελάριο λέγοντας πως «Θέλω να ευχαριστήσω τον Καγκελάριο για τα καλά του λόγια. Απλά να κάνω μία διευκρίνιση ότι το πενθήμερο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα. Έχουμε προσθέσει όμως βαθμούς ευελιξίας στην εργατική νομοθεσία που να μπορούν να μας επιτρέπουν να μπορέσουμε ανακαλύψουμε τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε και τα εργατικά δικαιώματα να διασφαλίζουμε αλλά και να στηρίζουμε την παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».
{https://www.youtube.com/watch?v=HNtIRMZuKlA&t=1632s}
Το σχετικό απόσπασα στο 27:00