Οικονομία, επενδύσεις, άμυνα, ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη - Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο. Ωστόσο, στο τραπέζι των συζητήσεων δεν θα μπορούσε να λείπει ένα φλέγον ζήτημα για την Ελλάδα: η πώληση των Eurofighter στην Τουρκία.
Ερωτηθείς σχετικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε: «Θα σας πω ευθέως ότι δεν είναι η δουλειά ενός φιλοξενούμενου πρωθυπουργού σε μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μία κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τρίτες χώρες, οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν αν μη τι άλλο μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική Εξωτερικών και ασφάλειας ή γιατί όχι να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι λογικό και το κατανοεί και ο καγκελάριος. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και στην εξειδίκευση του σχετικού κανονισμού Safe όταν αυτό συζητηθεί σε επίπεδο αρμόδιων υπουργών».
Ο Γερμανός καγκελάριος, από την πλευρά του, στο ξεκίνημα των δηλώσεών του επεσήμανε ότι «αυτό υποδηλώνει ότι επιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα».
Ο κ. Μερτς αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία, στην άμυνα, ενώ τόνισε ότι Βερολίνο και Αθήνα συμφωνούν, εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανταποκριθεί στην πρόταση των συμμάχων, να επιβληθεί και το νέο πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρων.
Στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Γερμανός καγκελάριος αναγνώρισε ότι το θέμα απασχολεί και τις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες ασύλου και η συνεννόηση με τρίτες χώρες να φέρουν αποτελέσματα. Αναφερόμενος στη δευτερογενή μετανάστευση, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι αφίξεις στην Γερμανία και να αυξηθούν οι επιστροφές και παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων για τη σχετική συνεργασία.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται, «η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη, διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί για τη δική της άμυνα».
Τόνισε ότι «είναι απαραίτητη και η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ. Η αμυντική πολιτική στην ήπειρό μας άλλωστε είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με τις διατλαντικές σχέσεις».
Για το μεταναστευτικό, είπε: «Η Γερμανία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις. Όπως είπα στον καγκελάριο, το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό ζήτημα, είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας (...) Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση, τις επιστροφές και τη σωστή υλοποίηση του ευρωπαίκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Φρίντριχ Μερτς συμφώνησαν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. «Πρέπει να ενισχύσουν «την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αλλά για να συμβεί αυτό έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διαφορετικά θα τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφάλειας των επιμέρους κρατών μελών, όσο τελικά, όμως, και η αυτονομία και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.