Πολιτική

Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση από την παραίτηση Δοξιάδη

Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση από την παραίτηση Δοξιάδη Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Είναι πράγματι, πολύ σπάνιο ένας ανασχηματισμός να κάνει ζημιά στον πρωθυπουργό με το «καλημέρα».

Καμιά κυβέρνηση στα 51 χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν σώθηκε κάνοντας ανασχηματισμό, παρόλο που όλοι οι πρωθυπουργοί όταν βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, αναζήτησαν διέξοδο στην αναδόμηση της κυβέρνησής τους. Είναι όμως πολύ σπάνιο ένας ανασχηματισμός να κάνει ζημιά στον πρωθυπουργό με το «καλημέρα». Αυτή φαίνεται να είναι η περίπτωση του ανασχηματισμού που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή.

Υπουργός του Σαββατοκύριακου

Η παραίτηση του Αρίστου Δοξιάδη λίγες μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, έριξε τη βαριά σκιά της στη νέα κυβέρνηση. Δεν είναι μικρό πράγμα να μείνει κανείς υπουργός για λιγότερο από 48 ώρες –«υπουργό του Σαββατοκύριακου» αποκάλεσε τον Δοξιάδη η Νέα Αριστερά.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η επικοινωνιακή ζημιά που έχει κάνει στην κυβέρνηση η άρον άρον παραίτηση Δοξιάδη είναι προφανής. Τρεις μέρες μετά την ανασχηματισμό, στην ειδησεογραφία δεν δίνουν τον τόνο οι κινήσεις των νέων υπουργών, αλλά ο διάλογος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την παραίτηση Δοξιάδη. Αυτό και μόνο αρκεί για χαλάσει το κλίμα του νέου ξεκινήματος της κυβέρνησης που επιθυμούσε διακαώς να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός. Ο ανασχηματισμός όχι μόνο δεν έλυσε κανένα επικοινωνιακό πρόβλημα της κυβέρνησης, αλλά δημιούργησε καινούργια.

Δεν γνωρίζαμε

Ο Παύλος Μαρινάκης στο μπρίφινγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε την εμπλοκή του Δοξιάδη με την επιχείρηση Απόλλων. Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιβολή βαριών προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για πρακτικές καρτέλ, η εταιρία Απόλλων της οποίας ο Δοξιάδης ήταν νόμιμος εκπρόσωπος, κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «όπως είπε στην ανάρτησή του ο κ. Δοξιάδης, έχει αθωωθεί από το δικαστήριο. Από κει και πέρα ο ίδιος δεν ανέφερε κάτι όταν ειδοποιήθηκε για την ανάληψη συγκεκριμένων καθηκόντων».

Η αντιπολίτευση δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της και να μη δώσει εξηγήσεις κρυπτόμενη πίσω από προκλητικά προσχηματικές δικαιολογίες "δεν είδα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα”». Σε ανάλογο τόνο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος έκανε λόγο για «κυβέρνηση καρτέλ».

Όποια και αν είναι η αλήθεια…

Όποια και αν είναι αλήθεια όμως, η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. Αν όντως δεν ήξερε για το αμφιλεγόμενο επιχειρηματικό του Δοξιάδη, η κυβέρνηση επέδειξε επικίνδυνη προχειρότητα και επιπολαιότητα στην επιλογή των στελεχών για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Το «δεν ξέραμε» σημαίνει ότι δεν έγινε κανένα scouting για τα πρόσωπα που επελέγησαν για κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις. Μην ξεχνάμε ότι η χρεοκοπία της Απόλλων ήταν ένα πολύ γνωστό ζήτημα στο χώρο του ξενόγλωσσου βιβλίου, όπως την ανέδειξε με τις αναρτήσεις του ο Γιώργος Φλωράς, στέλεχος του κόμματος Κασσελάκη.
Στην επιλογή των υπουργών δεν δικαιολογείται άγνοια. Αυτή η εικόνα της άγνοιας και της προχειρότητας δείχνει ότι ο μηχανισμός του Μαξίμου βρίσκεται σε αποδιάρθρωση.

Το ηθικό ζήτημα

Αν πάλι η κυβέρνηση γνώριζε το παρελθόν του Δοξιάδη, εγείρεται μείζον ηθικό ζήτημα. Ο Δοξιάδης στη δήλωση παραίτησής του αναφέρει ότι αθωώθηκε από τα δικαστήρια για την υπόθεση της εταιρίας Απόλλων. Όμως είναι άλλο ζήτημα η ποινική εμπλοκή και άλλο η πολιτική δεοντολογία. Πρακτικές που μπορεί να μην κριθούν παράνομες από δικαστήρια, μπορούν κάλλιστα να μην συνάδουν με το απαιτούμενο ήθος ενός δημόσιου λειτουργού.

Επιπλέον, για τον Δοξιάδη εγείρεται και άλλο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Η εταιρία Big Pi Ventures στην έχει εταιρική συμμετοχή ο Δοξιάδης, επιχορηγήθηκε με 50 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Προφανώς, ούτε αυτό είναι παράνομο, αλλά αναμφίβολα γεννάει ερωτήματα η εναλλαγή ρόλων μεταξύ επιχειρηματιών που επωφελούνται από κυβερνητικά κονδύλια και κυβερνητικών αξιωματούχων που εγκρίνουν αυτά τα κονδύλια. Την επιδότηση Δοξιάδη ασφαλώς την ήξεραν στην κυβέρνηση.

Πάντως το ζήτημα το ζήτημα της αποδιάρθρωσης του μηχανισμού του Μαξίμου εγείρεται και στην περίπτωση που η κυβέρνηση γνώριζε το παρελθόν του Δοξιάδη, γιατί θα έπρεπε να είχαν εκτιμήσει ότι η υπουργοποίησή του θα ξεσήκωνε αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση Δοξιάδη εκθέτει τον πρωθυπουργό που τον επέλεξε.