Πολιτική

Χαρίτσης: «Βίαιη αναδιανομή» η πολιτική Μητσοτάκη - Μέρος του προβλήματος το life style Κασσελάκη

Χαρίτσης: «Βίαιη αναδιανομή» η πολιτική Μητσοτάκη - Μέρος του προβλήματος το life style Κασσελάκη
«Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του προβλήματος» στην προσπάθεια να δοθεί πολιτική απάντηση στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Αριστεράς.

Όπως εξήγησε, «ούτε το life style Κασσελάκη, ούτε αναπαλαίωση του παλιού ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη» αποτελούν λύση, ενώ ανέλυσε την εκτίμηση του ότι τη Δεξιά «δεν θα την κερδίσει κανένας μεσσίας», αλλά «ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο».

«Η απάντηση στη Δεξιά δεν μπορεί να είναι πολιτική του μέσου όρου»

Χαρακτηρίζοντας, δε, «σενάρια» και «fake news», τα περί συζητήσεων με άλλα κόμματα, τόνισε: «Εμείς γεννηθήκαμε μέσα στην Αριστερά, η Αριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας, είναι στάση ζωής και θα συνεχίσουμε μέσα από τις γραμμές της».

Ωστόσο, επισήμανε πως η Νέα Αριστερά ενδιαφέρεται για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη συνεργασιών και συγκλίσεων και τη σημασία να ενδυναμωθεί το κόμμα του προκειμένου να έχει ρόλο στις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «η απάντηση στη Δεξιά δεν μπορεί να είναι πολιτική του μέσου όρου. «Για να διαμορφωθεί πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία χρειάζονται ευρύτερες δυνάμεις. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πρόγραμμα», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του.

Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά και τη σοβαρότητα

Παράλληλα, άφησε αιχμές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, αναφέροντας ότι «κινείται με τρόπο που δεν έχει σχέση με την Αριστερά και με τη σοβαρότητα», ενώ σημείωσε ότι «έχει αυτοεξερεθεί» από το ενδεχόμενο συνεργασιών. Επίσης, απάντησε στην κατηγορία της Κουμουνδούρου περί «κλεμμένων εδρών», τονίζοντας ότι «οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά και σε συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο», επισημαίνοντας ότι δεν θυμάται να γίνεται αντίστοιχη συζήτηση όταν βουλευτές άλλων κομμάτων μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, σε αναφορά του για τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι συμπορεύτηκαν μαζί του για 12 χρόνια, αλλά έχουν διαφωνία για τον τωρινό ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο καταγράφουν τις δηλώσεις του περί αντιπολιτικής, καταλήγοντας: «Εμείς αυτό κάναμε πράξη».

Επιλογή Μητσοτάκη η κρίση του πληθωρισμού που οδηγεί σε βίαιη αναδιανομή πλούτου

Σκληρή κριτική επιφύλασσε ο Αλέξης Χαρίτσης για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση του πληθωρισμού είναι «πρωθυπουργική επιλογή», η οποία έχει γίνει για δύο λόγους, δηλαδή για να υπάρξουν δημοσιονομικά οφέλη μέσω της έμμεσης φορολογίας, καθώς και για να προχωρήσει μια «βίαιη αναδιανομή από κάτω προς τα πάνω» και «μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους». Έκανε, λοιπόν, λόγο για «ταξική πολιτική», η οποία έχει μετατρέψει την ανάπτυξη για τους πολλούς σε «όνειρο απατηλό».

Θέσεις για ακρίβεια, στεγαστικό, φορολογία και Ευρώπη

Σε ότι αφορά την εγχώρια θεματολογία, ο Αλέξης Χαρίτσης, επέμεινε στις θέσεις του κόμματος κατά της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και υπέρ της στοχευμένης, αντί της οριζόντιας μείωσης, της φορολογίας, προκειμένου να μην ωφελούνται οι πλούσιοι, αλλά και για να υπάρχει η δυνατότητα αναστήλωσης του κοινωνικού κράτους.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, κάνοντας αυτοκριτική για το γεγονός ότι το εν λόγω ζήτημα δεν προχώρησε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναλυτικά επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Αριστεράς για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης.

Τέλος, σε ότι αφορά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, αναφέρθηκε σε 3 υπαρξιακά διακυβεύματα: τη στάση της ΕΕ έναντι των πολέμων, τον κίνδυνο οπισθοχώρησης στα θέματα κλιματικής αλλαγής και το πρόβλημα της ανόδου της Ακροδεξιάς.