Πολιτική

Παράθυρο Μητσοτάκη για αγροτικό πετρέλαιο: Δεν θα γίνετε γκαρσόνια - Άρχισαν αποκλεισμοί στην εθνική

Παράθυρο Μητσοτάκη για αγροτικό πετρέλαιο: Δεν θα γίνετε γκαρσόνια - Άρχισαν αποκλεισμοί στην εθνική Φωτογραφία: Eurokinissi
Να κατευνάσει τα πνεύματα και να ανακόψει τις εντεινόμενες από χθες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών επιχείρησε ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αγρότες στη Βόνιτσα, την ώρα που οι αγρότες ξεκίνησαν τους πρώτους αποκλεισμούς της εθνικής οδού στην Αταλάντη.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην περιοχή για τα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία και επισκέφθηκε τον χώρο που είναι συγκεντρωμένοι οι αγρότες, άκουσε τα αιτήματά και τους διαβεβαίωσε πως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία θα κάνει το καλύτερο δυνατό στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που δεν είναι απεριόριστες.

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα αγρότης, ο οποίος τόνισε στον πρωθυπουργό ότι οι αγρότες πρέπει να ξέρουν αν υπάρχει σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα ή αν πρέπει να γίνουν γκαρσόνια ή να φύγουν στην Γερμανία.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για μένα πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Γνωρίζω τα προβλήματα από πρώτο χέρι, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Αυτά τα 4 χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε, στο μέτρο του εφικτού, κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης στον ΕΛΓΑ. Δόθηκαν πάνω από ένα δις σε αποζημιώσεις αυτά τα 4 χρόνια, εκ των οποίων μόνο τα 500 εκατομμύρια προέρχονταν από εισφορές.

Αφού τόνισε ότι υπήρξε και μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας».

«Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα του κόστους της κίνησης, του ντίζελ. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού - γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες- να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα», πρόσθεσε.

Απαντώντας στα ζητήματα που τέθηκαν σχετικά με το γάλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δίνουμε έναν πόλεμο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων, εκείνων που θέλουν να πωλούν ξένο γάλα ως ελληνικό. «Αυτούς θα τους τσακίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει το απόγευμα στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, αναφέρθηκε και σε μια ευρωπαϊκή πτυχή του ζητήματος λέγοντας ότι δεν γίνεται εμείς να επιβάλλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην ΕΕ προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.
Απαντώντας στο σημείο αυτό σε αγρότη που του επισήμανε ότι χάσαμε 30% έως 60% των ενισχύσεων που παίρνουμε, ο πρωθυπουργός τόνισε: Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Και όσο πιο καλά πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηριζουμε τον πρωτογενή τομέα.

Έρχονται μπλόκα σε εθνικές οδούς και στο βάθος... Βελλίδειο

Το παράθυρο για νέα υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο έρχεται διά στόματος Πρωθυπουργού, την ώρα που το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από χθες από το συντονιστικό των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι «όλοι στα μπλόκα». Την πιο σκληρή γραμμή ακολουθούν οι αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία που είδαν τις σοδιές τους να καταστρέφονται - για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια - από την κακοκαιρία Daniel, κάνοντας λόγο για «ψίχουλα».

Ενδεικτική της κλιμάκωσης των αντιδράσεων είναι η απόφαση να ξεκινήσουν ωριαίους αποκλεισμούς της εθνικής οδού στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ήδη ξεκίνησε ο πρώτος αποκλεισμός της εθνικής οδού στο ύψος της Αταλάντης από αγρότες και στα δύο ρεύματα, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Πρόκειται για σενάριο που θέλει πάση θυσία να αποτρέψει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πληροφορίες που φθάνουν κάνουν λόγο για ταυτόχρονο αποκλεισμό της εθνικής οδού σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες, την ώρα που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει σε στρατηγική έντασης με τους φοιτητές στο έτερο ανοιχτό μέτωπο της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αποστροφή του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ για τις κινητοποιήσεις, όπου έκανε λόγο για «λελογισμένες κινητοποιήσεις» που «δεν πρέπει να επιβαρύνουν το γενικότερο κοινωνικό σύνολο».

Ο έτερος «πονοκέφαλος» έχει να κάνει με την προοπτική αποκλεισμού της έκθεσης «Agrotica» που ξεκινάει σήμερα στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης και στο οποίο το παρόν θα δώσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Οι αγρότες μιλούν για «σταθμό» στον αγώνα τους να εισακουστούν και να καλυφθούν τα αιτήματά τους, δείχνοντας τη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο.

Ανοίγει η πλατφόρμα

Όσον αφορά πάντως στις χθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την αύξηση στα ποσά της αρωγής για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, η σχετική πλατφόρμα ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο arogi.gov.gr ως τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων.

Κατά τον πρώτο κύκλο αρωγής και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.