Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Μπλόκο» στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, «ναι» σε συζήτηση με βάση τη δική του πρόταση ή την πρόταση Αλιβιζάτου

ΣΥΡΙΖΑ: «Μπλόκο» στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, «ναι» σε συζήτηση με βάση τη δική του πρόταση ή την πρόταση Αλιβιζάτου
Απορριπτική εμφανίζεται η Κουμουνδούρου αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το εκλογικό αποκλεισμό του "κόμματος Κασιδιάρη", μολονότι τάσσεται υπέρ μια σχετικής νομοθετικής παρέμβασης, με ισχυρά αποτρεπτικό, μάλιστα, χαρακτήρα.

Σύμφωνα με διαρροή πηγών του κόμματος, η οποία έγινε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η συγκεκριμένη πρόταση της ΝΔ είναι «ευρύτατη και ασαφής, αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνειών, παρερμηνειών και καταχρήσεων και δεν στοχεύει αποκλειστικά σε νεοναζιστικά κόμματα, αλλά εξακολουθεί να κλείνει το μάτι σε θεωρίες των δύο άκρων, δίνοντας ανεπίτρεπτα μεγάλη εξουσία στον Άρειο Πάγο να κρίνει αν κάποιο κόμμα είναι ή δεν είναι δημοκρατικό».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στη δική του πρόταση, η οποία περιέχει ρητή αναφορά σε νεοναζιστικά και ρατσιστικά μορφώματα, ωστόσο σημειώνει οτι δέχεται να τεθούν ως βάση διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων και άλλες προτάσεις, όπως αυτή που έχει κατατεθεί από τον γνωστό συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.

Οι νεοναζί στη φυλακή, όχι στη βουλή

Όπως ξεκαθαρίζεται από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο ή πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταθέσει στη δημόσια συζήτηση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, που, κατά τις ίδιες πηγές, είναι «σύμφωνη με το Σύνταγμα και σαφής για τους νεοναζί, χωρίς να αφήνει «παράθυρα» για διευρυμένες ερμηνείες και ενδεχόμενο μελλοντικό αποκλεισμό άλλων κομμάτων, όπως κάνει η τροπολογία της κυβέρνησης».

Ανοιχτοί σε διάλογο με βάση τον Αλεβιζάτο

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, η Κουμουνδούρου δηλώνει ανοιχτή και σε άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο, όπως για παράδειγμα αυτή του Νίκου Αλιβιζάτου, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή κατάληξη και ευρύτατη υπερψήφιση της τροπολογίας. Υπενθυμίζουν, εξάλλου, πως από την απόφασή να μη συμμετάσχουν από εδώ και στο εξής σε καμία ψηφοφορία για να μη νομιμοποιήσουμε αυτή την κυβέρνηση, εξαιρείται το θέμα της τροπολογίας για τους νεοναζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εμφανίζεται διαλλακτικός για αυτό το σημαντικό θέμα, χωρίς να αποκλείει τη συζήτηση, ώστε να υπάρξει μια κοινή κατάληξη.

Η «αλλαγμένη» κυβερνητική πρόταση

Η βασική αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβερνητική τροπολογία έγκειται στο ότι τη θεωρούν αντισυνταγματική και στο ότι αφήνει περιθώρια διευρυμένων ερμηνειών για μελλοντικό αποκλεισμό και κομμάτων της Αριστεράς, αντί να επικεντρώνεται στην ουσία, η οποία είναι ο αποκλεισμός των καταδικασμένων νεοναζί, καθώς δεν αναφέρει πουθενά αναφορά σε νεοναζιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος. Συγκεκριμένα για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν, πάντως, αλλαγμένη σε σχέση με αυτή που είχε διαρρεύσει αρχικά, αναφέρουν:

- Ορίζει ως πραγματική ηγεσία του κόμματος όποιον έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία ή εμφανίζεται να έχει ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα

- Επεκτείνεται, για την απαγόρευση συμμετοχής κόμματος στις εκλογές, και σε καταδικασμένα ιδρυτικά μέλη του κόμματος ή διατελέσαντες προέδρους, ακόμα κι αν αυτοί έχουν πάψει πλέον να είναι μέλη του (πχ με αποχώρηση ή διαγραφή τους, εικονική ή όχι, προκειμένου να παρακαμφθεί η απαγόρευση).

- Διατηρεί την αρμοδιότητα στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, χωρίς παραπομπή στην Ολομέλεια.

Θέλουν συγκεκριμένη αναφορά σε νεοναζί

Ως εκ τούτου, προειδοποιούν πως «εάν ψηφιστεί μια διάταξη η οποία θα είναι αντισυνταγματική, τότε αντί να επιτευχθεί ο σκοπός, που είναι να αποτραπεί ή είσοδος από το παράθυρο της εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα γίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή θα δυναμώσει η πολιτική δυναμική που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα». Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, επιμένουν πως «οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να προσδιορίζει σαφώς τους νεοναζί και να μην είναι γενική και αόριστη ώστε να μπορεί αύριο να αξιοποιηθεί για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα αν κάποιος δικαστής κρίνει ότι γενικά και αόριστα δεν συνάδει με την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος». Υποστηρίζουν, δε, πώς η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται κάτι τέτοιο, ενδεχομένως διότι «κάποιοι βουλευτές της να μη θέλουν έναν προσδιορισμό που με σαφήνεια να αναφέρεται σε ρατσιστική συμπεριφορά και ναζιστικά κίνητρα».

Ευθύνες για πολιτική δράση Κασιδιάρη από τη φυλακή

Τέλος, επικρίνουν την κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια «ανενόχλητος» μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, κάνουν λόγο για τεράστιες και απαράγραπτες ευθύνες, επισημαίνοντας ότι, κατά τον πρώτο χρόνο του στη φυλακή, στο κανάλι του Κασιδιάρη στο Youtube αναρτήθηκαν περισσότερα από 47 βίντεο με τοποθετήσεις του, ενώ παράλληλα το κανάλι απέκτησε 32.000 subscribers και ακόμα 22.000 subscribers τον επόμενο χρόνο. Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική εκπομπή (Kontra Channel) αναγνώρισε ότι υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι προβλέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Σε ότι αφορά τη δική τους πρόταση αναφέρουν.

Στο άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι η ίδρυση πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μολονότι η συνταγματική διάταξη δεν προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικού κόμματος, προς τον σκοπό προστασίας της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, ωστόσο, ο εκλογικός νόμος μπορεί να θέσει υπό όρους τη συμμετοχή του σε εκλογές αναφορικά με την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων.

Ως εκ τούτου, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την εξής διατύπωση: “Δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα, η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του συντάγματος”.

Τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων “οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα”.

Δηλαδή, η δικλίδα ασφαλείας προκειμένου να μην επιχειρηθούν γενικεύσεις είναι η σαφής αναφορά στον ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος