Μαργαρίτης Σχοινάς αν πρόεδρος είναι η Ούρσουλα, Γεραπετρίτης φαβορί σε κάθε άλλη περίπτωση!

Μαργαρίτης Σχοινάς αν πρόεδρος είναι η Ούρσουλα, Γεραπετρίτης φαβορί σε κάθε άλλη περίπτωση!
Το παρασκήνιο για τον Έλληνα Επίτροπο στην Κομισιόν.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν και το μοίρασμα των άλλων ευρωπαϊκών θέσεων, όπως αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κοκ.

Από τη στιγμή που η θέση του προέδρου της Κομισιόν «δεν παίζει» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι πιθανότητες να προταθεί για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες, σχεδόν μηδαμινές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να ορίσει Επίτροπο.

Εφόσον πρόεδρος της Κομισιόν οριστεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι σχεδόν βέβαιος ότι για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου θα προταθεί εκ νέου ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μάλιστα, το ζήτησε ήδη από τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως οι πρωταγωνιστές φρόντισαν ήδη να διαρρεύσει, ώστε να δημιουργηθεί «προηγούμενο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Αν, όμως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν και φαβορί δεν επιλεγεί για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Πληροφορίες από το Μαξίμου επιμένουν πως σε μια τέτοια περίπτωση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα πρέπει να ετοιμάζει βαλίτσες για την Κομισιόν, καθώς αποτελεί την επιλογή του Επιτρόπου. Κάτι, άλλωστε, που θα φανεί από τον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει τις ευρωκάλπες.

Η στήλη μεταφέρει τις πληροφορίες επιμένοντας πως ακόμα και για την επιλογή του Επιτρόπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει πολύς πολιτικός χρόνος ακόμα, εντός του οποίου ενδέχεται να αλλάξουν πολλά.