Παιδεία

104ο Δημοτικό Αθηνών: Κραυγή αγωνίας για την απουσία παράλληλης στήριξης - «Να μην στερείται μαθήματα κανένα παιδί»

104ο Δημοτικό Αθηνών: Κραυγή αγωνίας για την απουσία παράλληλης στήριξης - «Να μην στερείται μαθήματα κανένα παιδί»
Τα ηχηρά κενά στην παράλληλη στήριξη δημιουργούν εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία με θύματα τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα.

Τα προβλήματα στην Παράλληλη Στήριξη συνεχίζονται παρότι διανύουμε τα μέσα της σχολικής χρονιάς με σχολικές μονάδες να καταγγέλλουν ότι ακόμη δεν έχουν σταλεί από το υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν τη διδασκαλία των μαθητών που έχει εγκριθεί αυτή η στήριξη για να μπορούν να παρακολουθούν ισότιμα τα μαθήματα της τάξης τους.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 104ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Αθηναίων που επικοινωνώντας με το Dnews θέλησε να επισημάνουν την ηχηρή απουσία παράλληλης στήριξης με τα οποία προβλήματα αυτή συνεπάγεται για την ομαλή πορεία και εξέλιξη των μαθητών.

Όπως καταγγέλλουν «Έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει τους αρμόδιους για το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) στο σχολείο μας, με τρεις επιστολές (αρ. πρωτ. 2/4-10-2024, 5/31-10-2024 και 1/22-1-2025), χωρίς να έχουμε λάβει έως και σήμερα καμία απάντηση. Ως αποτέλεσμα, επτά από τους δεκατέσσερις μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας που, σύμφωνα με το αρμόδιο Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) δικαιούνται παράλληλη στήριξη, παραμένουν χωρίς την αναγκαία εκπαιδευτική υποστήριξη. Αυτό συνεπάγεται την αδυναμία τελικά υποστήριξης, αφενός, του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού, καθώς η έλλειψη υποστήριξης επηρεάζει το σύνολο της μαθησιακής διαδικασίας, αφετέρου, των εκπαιδευτικών της γενικής αγωγής που καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός πολυσύνθετου έργου, με περιορισμένα μέσα, μεγάλο αριθμό μαθητών και ανεπαρκή στελέχωση. Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αποτιμάται στην πράξη. Και η πραγματικότητα δεν λέει ποτέ ψέματα. Η υφιστάμενη κατάσταση αναπόφευκτα εντείνει και βαθαίνει τις διακρίσεις, το στιγματισμό και τον αποκλεισμό που βιώνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ιδίως σε σχέση με την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το ίδιο το σχολείο, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για την ανάπτυξη μιας συμμετοχικής κοινωνίας που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και σέβεται τα ατομικά δικαιώματα όλων των μελών της, καταλήγει τελικά να παραβιάζει το δικαίωμά τους σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που, αν ήταν λειτουργικό, θα βασιζόταν στην πραγματική συνεκπαίδευση και τη συμπερίληψη όλων, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς.»

Πώς μιλάμε για συμπεριληπτικό σχολείο όταν τα παιδιά στερούνται δασκάλου παράλληλης στήριξης;

Παράλληλα τονίζουν ότι «τα κενά, δε, αυτά στο δικό μας σχολείο συνιστούν μέρος μόνο μιας ευρύτερης υποβάθμισης της ειδικής εκπαίδευσης στην Χώρα μας, στην οποία διαπιστώνουμε με βαθιά ανησυχία ότι η ισχύουσα νομοθεσία για την εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν με παράλληλη στήριξη ή σε τμήματα ένταξης γενικών σχολείων ή σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (εφεξής ΣΜΕΑΕ) εφαρμόζεται πλημμελώς και με προχειρότητα, επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται επί της ουσίας οι στόχοι της ΕΑΕ. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι κατά πόσο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα συμμορφώνεται με το Σύνταγμα και τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την ειδική εκπαίδευση. Με άλλα λόγια, πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίηση του στόχου ενός πραγματικά συμπεριληπτικού σχολείου στην ελληνική πραγματικότητα;»

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου εστιάζει στο πεντάπτυχο που πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε η Ειδική Αγωγή να χαίρει της αναγνώρισης και της έμπρακτης υλοποίησής της στα σχολεία. Ειδικότερα τονίζεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη για :

  • Πλήρη ένταξη της Ειδικής Αγωγής στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα, με θεσμοθετημένο και στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση και ανάπτυξή της.
  • Ισότιμη ένταξής της στον κρατικό προϋπολογισμό, εξασφαλίζοντας τη διαρκή χρηματοδότηση για την αποτελεσματική λειτουργία της.
  • Πλήρωση των υφιστάμενων θέσεων με μόνιμο προσωπικό, δημιουργία νέων οργανικών θέσεων και ενίσχυση του προσωπικού, τόσο σε αριθμό όσο και σε ειδικότητες, για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών.
  • Κατάλληλο προγραμματισμό για την πλήρη και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών των μαθητών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των μέτρων υποστήριξης που προβλέπονται στο άρθρο 6 του ν. 3699/08, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη φοίτησή τους στο γενικό σχολείο, κατ’ αντιστοιχία με τη μέριμνα που παρέχεται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των λοιπών μαθητών.
  • Επικουρικά, και μόνο για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού, απαιτείται η έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η αναμόρφωση του πολύπλοκου και αναποτελεσματικού συστήματος πρόσληψής τους, με στόχο την κάλυψη όλων των υφιστάμενων στο τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους αναγκών ήδη από την έναρξη του σχολικού έτους και όσων αναγκών προκύψουν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εντός εύλογου χρόνου ενός μήνα από την έναρξη .

Τέλος στην ανοιχτή επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας και τη νέα ηγεσία αναφέρουν ότι «ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση των ζητημάτων αυτών, προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην εκπαίδευση με συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς, όπως πρέπει να διασφαλίζει ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο.».