Παιδεία

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Ο Σωτηρέλης προεξοφλεί «μπλόκο» στο ΣτΕ και «αδειάζει» τους υπέρμαχους συνταγματολόγους

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Ο Σωτηρέλης προεξοφλεί «μπλόκο» στο ΣτΕ και «αδειάζει» τους υπέρμαχους συνταγματολόγους
Το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα κριθεί αντισυνταγματικό στο Συμβούλιο της Επικρατείας δήλωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, επιβεβαιώνοντας με τον πιο δηλωτικό τρόπο ότι υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων.

Σε χθεσινές του τηλεοπτικές δηλώσεις, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ανέπτυξε πλήρως την επιχειρηματολογία βάσει της οποίας μια μεγάλη μερίδα ακαδημαικών τάσσεται από την πρώτη στιγμή εναντίον του επίμαχου νομοσχεδίου εγείροντας ευθέως ζ΄ήτημα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων βάσει των όσων ορίζει το  Άρθρο 16.

Ο καθηγητής επανέλαβε τη θέση του ότι από τη στιγμή που το επίμαχο άρθρο προβλέπει ρητά ότι “η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται”, καταλήγοντας πως για τη λειτουργία τους, “απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση” οι οποίες συζητήσεις και επεξηγήσεις συνταγματολόγων ότι δεν προτάσσεται τέτοια αναγκη, καθίστανται κενές περιεχομένου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν προχωρά σε αναθεώρηση του συντάγματος".

Σημειωτέον ο κ. Σωτηρέλης προ ημερών είχε συνυπογράψει με άλλους 7 συνταγματολόγους το κείμενο που επεξηγεί αναλυτικά την θέση τους κατά της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η τοποθέτησή τους δεν εκφράζει πολιτική αντίθεση, αλλά υποχρέωση “να προασπίσουν το Σύνταγμα”.

{https://www.youtube.com/watch?v=C7hTBeB407I}

Μια αντίστοιχη δήλωση προ ημερών είχε κάνει και στο Dnews και ο Μιχαήλ Παρούσης αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε δηλώσεις του στο Dnews εγείρει ζήτημα επισημαίνοντας ότι "Αν περάσει μια contra legem ερμηνεία ενός τόσο μονοσήμαντου άρθρου όπως το 16, δεν θέλω να φανταστώ τι θα επακολουθησει για μια σειρά κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η υγεία, η ασφάλιση, η εργασία, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον".