Οικονομία

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΑΠΕ και απόβλητα - Τι προβλέπει

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΑΠΕ και απόβλητα - Τι προβλέπει Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Όλο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στο επίκεντρο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ, εισάγουν προτεραιότητα στη διαδικασία χορήγησης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για συγκεκριμένες κατηγορίες αιτήσεων και επιλύουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον συμψηφισμό ενέργειας. Παράλληλα, προβλέπονται παρατάσεις προθεσμιών για έργα ΑΠΕ σε νησιωτικές περιοχές και θεσπίζονται ρυθμίσεις για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών με στόχο τη μείωση της οπτικής όχλησης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αποσαφηνίζει το πλαίσιο χορήγησης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ, είτε πρόκειται για ταυτοχρονισμένο είτε για εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό. Οι φορείς που επιθυμούν να εγκαταστήσουν σταθμούς ΑΠΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις ρυθμίσεις, ενώ παρέχεται προτεραιότητα στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από Ενεργειακές Κοινότητες, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, ειδικά εάν αυτές περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση προωθεί τη συνεργασία με ενεργειακές κοινότητες, δίνοντας κίνητρα για τη συμμετοχή σε έργα ΑΠΕ και ενισχύοντας τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου εισάγει παρατάσεις προθεσμιών για την ολοκλήρωση έργων ΑΠΕ που αναπτύσσονται στα νησιωτικά συστήματα της χώρας, αντιμετωπίζοντας καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων αυτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων των περιοχών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση ενέργειας, προωθώντας την ενεργειακή ανεξαρτησία των νησιών, όπως η νήσος Πόρος, στο πλαίσιο της στρατηγικής πρωτοβουλίας «GR-eco islands». Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη πράσινων νησιών που θα βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, προωθώντας την αυτάρκεια και τη βιωσιμότητα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πρόβλεψη για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, με έμφαση στη μείωση της οπτικής όχλησης. Η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με το ύψος και την επιφάνεια σάρωσης της πτερωτής των ανεμογεννητριών, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εγκαταστάσεις αυτές εντάσσονται αρμονικά στο τοπίο και δεν προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες.

Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο που προβλέπεται είναι η μείωση των εγγυητικών επιστολών για κατόχους σταθμών ΑΠΕ και σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η μείωση αυτή, η οποία φτάνει έως και το 70%, αφορά σταθμούς που βρίσκονται τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, διευκολύνοντας τις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Παράλληλα με τις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές και αλουμινένιες φιάλες, που θα τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του 2025, με περίπου 15.000 σημεία επιστροφής φιαλών. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία υπηρεσιών χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, με παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού στους μεγαλύτερους δήμους.