Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης με τα πιο πιθανά σενάρια να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 5,5%. Αυτή η νέα αύξηση αναμένεται να καλύψει την τρύπα στα οικονομικά των πολιτών και να δώσει σημαντική «ανάσα» στα ρημαγμένα, από την ακρίβεια, νοικοκυριά. Η εκτός από την τύχη τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους έχει αυξηθεί να...χαμογελάσει και στους άνεργους οι οποίοι θα δώσουν την επιδότησή τους από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ.
Αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα βγει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.
Αλλάζουν τα επιδόματα ΟΑΕΔ το φθινόπωρο, έρχεται το επίδομα εργασίας
Παράλληλα, ήδη από τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες αναμένονται αλλαγές. Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:
- Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια: Αυτά θα είναι ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης –, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό. Το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ που μπαίνει ως «κόφτης» θα είναι με προσαύξηση – όπως το επίδομα θέρμανσης – ανάλογα με τα τέκνα και στην περίπτωση που υπερβαίνει ο άνεργος το όριο, δεν χάνει το επίδομά του, αλλά άλλες παροχές όπως οι δωρεάν μετακινήσεις, ο Κοινωνικός Τουρισμός και η μοριοδότηση σε εργασία.
-
Ενεργοποιείται η διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ των ανέργων από 6 μήνες έως 2 χρόνους εφόσον ο άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης.
Συγκεκριμένα, εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικά χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ' αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και η εργασία των αναζητητών διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ. για 2 έτη.
Η εργασία των αναζητητών δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που υποβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και η εργασία των αναζητητών διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 6 μήνες. Ο άνεργος θα φτιάχνει το βιογραφικό και εργασιακό του προφίλ με το εργασιακό του σύμβουλο, ο οποίος θα τον ενημερώσει όταν βρίσκεται η δουλειά που αντιστοιχεί με τα προσόντα και την προϋπηρεσία του. Εφόσον ο άνεργος εμφανιστεί στο ραντεβού με τον εργοδότη και δεν επιλέγεται, παραμένει επιδοτούμενος, όχι όμως αν αρνηθεί τρεις φορές θέσεις που του αρμόζουν στον προτεινόμενο εργοδότη. Το μέτρο δεν αφορά τους πρώτους 12 μήνες επιδότησης.
- Καθιερώνεται το επίδομα εργασίας: Θα αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά - αυτοί που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας παράλληλα με τον μισθό τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του επιδόματος.
-
Καθιερώνεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης για να ξεκινήσει η διαδικασία και στη συνέχεια μετά από πρόσκληση της ΔΥΠΑ θα συντάσσεται το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε άνεργο. Το εφάπαξ επίδομα εργασίας 300 ευρώ θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 5 ετών) που θα συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Το επίδομα αυτό δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές, ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.
Στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης θα αποτυπωθούν οι επαγγελματικοί στόχοι του αναζητούν εργασία σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του. , τον τόπο διαμονής και τη δραστηριοποίησή του και τα άλλα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.
Με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης εξηγείται κατά τρόπο δεσμευτικό η συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της ΔΥΠΑ και ο τρόπος αναζήτησης του αναζητούντος εργασία στην αγορά εργασίας.
Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με την αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.