Οικονομία

Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη ακόμη και για 500 ευρώ σε εφορίες και Ταμεία

Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη ακόμη και για 500 ευρώ σε εφορίες και Ταμεία Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη ακόμη και για 500 ευρώ σε εφορίες και Ταμεία
Με στόχο την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από τα περίπου 15 δις ευρώ, τα οποία χρωστούν στο Δημόσιο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις και μπορούν να εισπραχθούν σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει την κινητοποίηση όλων των μηχανισμών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ήδη, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει κινήσει τη διαδικασία για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών​
Ως εκ τούτου, η απειλή των κατασχέσεων αιωρείται εκ νέου πάνω από χιλιάδες φορολογούμενους, με ακίνητα, μισθούς και συντάξεις να μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας. Ήδη, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει κινήσει τη διαδικασία για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Με την κοινωνία να βρίσκεται στα όρια της λόγω της φοροκαταιγίδας και των συνεχών επιβαρύνσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, το Μέγαρο Μαξίμου προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» -εξέλιξη που θα οδηγούσε σε νέο γύρο σκληρών μέτρων για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί διατάξεις νόμων που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν σε πλήρη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», ενεργοποιούνται μαζικές εντολές για κατασχέσεις καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τηλεφωνικές κλήσεις από εφοριακούς σε οφειλέτες για να πληρώσουν τα χρέη τους , ο συμψηφισμός επιστρεφόμενων φόρων με άλλες μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ) κ.τ.λ.

Προειδοποιητικά e-mail και τηλέφωνα

Οι προσπάθειες για την είσπραξη του ποσού αυτού περιλαμβάνουν την αποστολή ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων ακόμη και σε οφειλέτες μικροποσών κάτω των 500 ευρώ, οι οποίοι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτόματες κατασχέσεις ποσών από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, προκειμένου οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. να εισπράξουν άμεσα τα οφειλόμενα, αν αυτοί δεν σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ ή τμηματικά τις οφειλές τους!

Επιπλέον, όσοι χρωστούν στην εφορία ποσά πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις απειλούνται (μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων) με διαπόμπευση αν δεν συμμορφωθούν, ενώ όσοι οφείλουν πάνω από 300.000 ευρώ και δεν είναι σε θέση να τα ρυθμίσουν αναμένεται σύντομα να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους μέσω άμεσων κατασχέσεων και πλειστηριασμών-εξπρές, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται με τιμές εκκίνησης τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους.

Ήδη, οι πρώτες δεκάδες πλειστηριασμοί με το νέο αυτό νομοθετικό καθεστώς έχουν αναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθούν από τις 22 Ιουνίου έως και τις 20 Ιουλίου. Το υπουργείο επανενεργοποιεί και τις τηλεφωνικές κλήσεις στους οφειλέτες στους οποίους «ευγενικά» θα υπενθυμίζει τις οφειλές τους και θα τους καλεί να πληρώσουν.