Tα βαμμένα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν είναι ένας από τους «μπελάδες» κάθε νοικοκυράς που αναζητά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτήν την πρώτη ύλη. Τα αυγά ούτως ή άλλως είναι μια υπερτροφή πλούσια σε πρωτεΐνη που μας δίνει πολύτιμα στοιχεία για τον οργανισμό μας. Όσα βραστά αυγά και αν φάτε, αν έχετε βάψει πολλά και σας έχουν περισσέψει μπόλικα τότε σίγουρα οι κατεξοχήν αυγοσαλάτες ή οι σαλάτες με αυγά και λοιπά συστατικά θα αποτελέσουν τον ιδανικό τρόπο για να τα αξιοποιήσετε.
Οι ανοιξιάτικες σαλάτες με αυγά είναι ό,τι πρέπει για αυτή την εποχή. Μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι νόστιμες και υγιεινές σαλάτες, πλούσιες σε ωραίες πρασινάδες και φρέσκα μυρωδικά. Όταν συνδυαστούν με αυγά, γίνονται ένα πλήρες γεύμα, χορταστικό, ισορροπημένο και προπαντός πρωτεϊνικό.
Σας προτείνουμε τρεις εναλλακτικές σαλάτες που θα ικανοποιήσουν όλα τα γευστικά γούστα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε πάντα να φτιάξετε τη δική σας πράσινη σαλάτα και να κόψετε το αυγό σε κυβάκια ή λεπτές φέτες και απλά να το προσθέσετε στη σαλάτα. Το αυγό συνδυάζεται άψογα με όλα τα υλικά και χαρίζει έξτρα γεύση ακόμη και στην πιο... αδιάφορη σαλάτα!
Σαλάτα με ζυμαρικά, μπρόκολο, τοματίνια και αυγά
Το μπρόκολο προτείνεται από τους διατροφολόγους για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, αλλά πολλοί αγνοούν ότι είναι και μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Ανά 100 γραμμάρια, το μπρόκολο περιέχει περίπου 2,8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ένα πλήρες φλιτζάνι ψιλοκομμένο, μαγειρεμένο μπρόκολο παρέχει σχεδόν 5,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, ξεπερνώντας ένα μόνο αυγό. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ και κάλιο. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, την πέψη και προσφέρει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάνοντάς το εξαιρετική προσθήκη σε κάθε διατροφή. Μπορείτε να προσθέσετε μπρόκολο σε τηγανητά, ή πιάτα με ανάμεικτα λαχανικά.
Υλικά
300 γρ βρασμένα μακαρόνια, προτιμότερο κοντά
15 ντοματίνια κομμένα στα 4
15 φουντίτσες μπρόκολου κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς
1 κούπα γραβιέρα σε μικρά κυβάκια
1 κούπα γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
2 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
4 αυγά σφιχτά βρασμένα
Σαλάτα με σολομό, αβοκάντο και αυγό
H Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αξιοποιεί τα βαμμένα πασχαλινά αυγά για μια πλούσια και άκρως χορταστική σαλάτα με σολομό και αβοκάντο που δένουν απίστευτα με το αυγό. Ο σολομός είναι από τα ψάρια που εκτός από Ω λιπαρά οξέα έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καθώς υπολογίζεται στα 20 γρ. ανά 100 γραμμάρια. Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι φτωχός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, θέλει όμως προσοχή από όσους έχουν χοληστερίνη. Επομένως, είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα «καλά» λιπαρά, τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης (αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης και μείωση της «κακής» LDL) και της πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων και των αρρυθμιών.
Υλικά
2 καρδιές μαρουλιού
100 γρ. baby ρόκα
Λίγα φύλλα άνηθου
Λίγες φύτρες
1 μικρό αγγούρι χωρίς σπόρους (με τη φλούδα του)
1 καρότο τρυφερό
1 καυτερή φρέσκια πιπεριά (ψιλοκομμένη)
1 αβοκάντο (κομμένο σε φέτες)
4 ραπανάκια (κομμένα σε φέτες)
4 βραστά μελάτα αυγά
4 φέτ. φέτες καπνιστό σολομό (κομμένο σε λεπτές λωρίδες)
Για τη σως
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. γιαούρτι
Αλάτι
Πιπέρι
Σαλάτα με ρεβύθια και αυγά
Τα ρεβίθια αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά όσπρια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και σε φυτικές ίνες. Μια μερίδα βρασμένων ρεβιθιών (1 κούπα) περιέχει περίπου το 1/3 της ποσότητας των πρωτεϊνών, που πρέπει να προσλαμβάνει ένας μέσος ενήλικος ημερησίως και μόνο 4 γραμμάρια λίπους, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όπως σε φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Ε, καθώς και σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και χαλκό. Περιέχουν επιπλέον φυτοχημικές ουσίες, όπως ισοφλαβόνες, στερόλες, φυτικά οξέα, τανίνες και καροτενοειδή, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία.






























