Ανακαλούνται στην Αγγλία δημοφιλή πατατάκια καθώς κατόπιν σχετικών δειγματοληπτικών ελέγχων εντοπίστηκαν αδήλωτα αλλεργιόγονα που θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα για καταναλωτές με τροφική αλλεργία ή δυσανεξία σε αυτά.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων γνωστοποιούν ότι η εταιρεία Ottolenghi ανακαλεί τα πατατάκια Vadouvan Pita Chips επειδή περιέχουν σέλινο και μουστάρδα που δεν αναφέρονται στην ετικέτα. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία όσων έχουν αλλεργία στο σέλινο ή τη μουστάρδα.
Αυτά είναι τα πατατάκια που ανακαλούνται
Vadouvan Pita Chips
Μέγεθος συσκευασίας 150g
Κωδικός παρτίδας 290525, 300525
Προθεσμία ανάλωσης: 28 Μαΐου 2025, 29 Μαΐου 2025, 30 Μαΐου 2025
Αλλεργιογόνο(-α): Σέλινο και μουστάρδα
Αυτό το προϊόν περιέχει σέλινο και μουστάρδα, γεγονός που καθιστά πιθανό κίνδυνο για την υγεία οποιουδήποτε έχει αλλεργία στο σέλινο ή τη μουστάρδα.
Η Ottolenghi ανακαλεί το παραπάνω προϊόν από τους πελάτες της και έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες οργανώσεις υποστήριξης αλλεργιών, οι οποίες θα ενημερώσουν τα μέλη τους για την ανάκληση. Η εταιρεία έχει επίσης εκδώσει ειδοποίηση στα σημεία πώλησης προς τους πελάτες της. Οι ανακοινώσεις αυτές εξηγούν στους πελάτες γιατί ανακαλείται το προϊόν και τους ενημερώνουν για το τι πρέπει να κάνουν εάν έχουν αγοράσει το προϊόν. Εάν έχετε αγοράσει το παραπάνω προϊόν και έχετε αλλεργία στο σέλινο ή στη μουστάρδα, μην το καταναλώσετε. Αντίθετα, επιστρέψτε το στο κατάστημα από το οποίο το αγοράσατε για πλήρη επιστροφή χρημάτων (με ή χωρίς απόδειξη).
Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο τρόφιμο
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης είναι αίσθημα φαγούρας στο στόμα, στο λαιμό ή στα αυτιά, κόκκινο ερύθημα στο σώμα (γενικευμένο ή σε ένα σημείο) και πρήξιμο στο πρόσωπο (γύρω από τα μάτια, τη γλώσσα και το στόμα). Επίσης, μπορεί να συνυπάρχουν διάφορες μορφές δυσφορίας (αίσθημα στένωσης των αεραγωγών, δηλαδή η αίσθηση πως δεν μπορούμε να ανασάνουμε καλά, κοφτή αναπνοή ή αίσθημα ζάλης), αλλά και συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα ή ίωση, όπως κοιλιακός πόνος, διάρροια, φτέρνισμα, καταρροή και βουλωμένη μύτη.
Η ποσότητα του αλλεργιογόνου δεν μετρά
Ακόμη και ελάχιστη ποσότητα ή ίχνη ενός τροφίμου στο οποίο είμαστε αλλεργικοί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση οπότε για αυτό είναι προαπαιτούμενο να αναγράφονται όλα τα συστατικά ακόμη ίχνη αυτών προς αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων.Προσοχή στην αναφυλαξία: Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα είναι κατά κανόνα ήπιες, όμως κάποιες φορές οδηγούν σε αναφυλαξία, γνωστή και ως αναφυλακτικό σοκ.
Η αναφυλαξία είναι η ακραία εκδοχή της αλλεργικής αντίδρασης, έχει μεγάλη ένταση και μπορεί να αποβεί μοιραία. Γι’ αυτό και πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται αμέσως. Τα αρχικά της συμπτώματα ενδέχεται να μοιάζουν με αυτά της αλλεργικής αντίδρασης, γι’ αυτό τα άτομα που έχουν τροφική αλλεργία και το γνωρίζουν πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για την εμφάνιση αναφυλλαξίας. Τα συμπτώματα αυτής της επικίνδυνης κατάστασης είναι ταχυκαρδία, ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας της στένωσης των αεραγωγών ή/και λιποθυμικό επεισόδιο και ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι η άμεση μεταφορά του πάσχοντος στο πλησιέστερο νοσοκομείο.































