Δεν έχουν τέλος οι ανακλήσεις σε γαριδάκια λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας.
Το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από αποσύρσεις σε γαριδάκια σε αρκετές χώρες καθώς μετά από σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκαν παρτίδες στις οποίες ανιχνεύθηκε σαλμονέλα και αποτελούν διατροφική «βόμβα» για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων παρτίδες συγκεκριμένης μάρκας σε γαριδάκια ανακαλούνται τόσο στο Λουξεμβούργου όσο και της Γερμανίας. Ειδικότερα, οι Γερμανικές Αρχές ανακαλούν τα γαριδάκια «BBQ Chicharricos» της εταιρείας Aperitivos Tapa S.A σε συσκευασίες 60 γραμμαρίων και 100 γραμμαρίων. Οι επίμαχες παρτίδες που ανακαλούνται είναι αυτές 0701, 1501, 1702, 0403 με ημερομηνίες λήξης 07/07/2025, 15/07/2025, 17/08/2025, 04/09/2025.
Παράλληλα, οι Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων του Λουξεμβούργου ανακαλεί τα ίδια γαριδάκια σε συσκευασίες των 60 γραμμαρίων στις παρτίδες 1110 0611 0912 2701 1702 και ημερομηνίες λήξης τις κάτωθι 11/04/2025 06/05/2025 09/06/2025 07/07/2025 27/07/2025 17/08/2025.
Σαλμονέλα: Τα συμπτώματα που πολλοί μπερδεύουν με γαστρεντερίτιδα
Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα επικίνδυνων βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνεται τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί με μικρόβια, τοξίνες ή άλλες χημικές ουσίες. Τα μικρόβια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βακτηρίδια, ιούς και παράσιτα. Τα παράσιτα είναι έμβια όντα (οργανισμοί) που ζουν στο εσωτερικό ή στην επιφάνεια ενός άλλου οργανισμού. Συνήθως, η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί λοίμωξη του εντέρου, που ονομάζεται γαστρεντερίτιδα. Αυτή η λοίμωξη οδηγεί σε διάρροια και ναυτία (εμετό).
Υπάρχουν πάνω από 2.500 διαφορετικά στελέχη της σαλμονέλας. Τα μικρόβια της σαλμονέλας (βακτήρια) μπορεί να βρεθούν στο έντερο πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων, των ζώων αγροκτήματος και των κατοικιδίων. Τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα πιθανό να φέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα ζώα.
Η υψηλή θερμοκρασία στο μαγείρεμα του κρέατος συνήθως σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν αν καταναλώσουν κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί σε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν καταναλώσουν ωμά αυγά, ή γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μολυσμένα με σαλμονέλα. Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.
Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Ναυτία
Εμετός
Κοιλιακές κράμπες/πόνοι
Διάρροια
Πυρετός
Ρίγη
Πονοκέφαλος
Αίμα στα κόπρανα
Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό. Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.





























