Διεθνή

Γαλλία: «Νέο Λαϊκό Μετωπό» της Αριστεράς ενάντια στην ακροδεξιά της Λεπέν

Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λυκ Μελανσόν Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λυκ Μελανσόν
Σε μία ιστορική συμφωνία προχώρησαν τα κόμματα της Αριστεράς την Πέμπτη στη Γαλλία

Τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς συμφώνησαν σε κοινή εκλογική συμμαχία, ονόματι «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», για τις επικείμενες κάλπες του Ιουνίου με διακηρυγμένο στόχο να αναμετρηθουν με την ακροδεξιά της Λεπέν.

Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστικό Κόμμα και Ανυπότακτη Γαλλία γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους ότι συμφωνήθηκε μια λίστα με κοινούς υποψήφιους, αλλά και ένα πολιτικό πρόγραμμα για τις πρώτες εκατό ημέρες στην κυβέρνηση!

«Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας γράφτηκε με αυτό το νέο Λαϊκό Μέτωπο!», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Από σήμερα, παντού στη Γαλλία θα εργαστούμε για να μεγαλώσουμε αυτή τη συνάντηση με όλους εκείνους τους Γάλλους, τις ενώσεις, τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα, τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, που συμμερίζονται τις ιδέες και τον προσανατολισμό μας».

{https://x.com/FranceInsoumise/status/1801317997346189355}

«Ξεκινάμε τώρα την προεκλογική μας εκστρατεία - με στόχο τη νίκη!», δήλωσε ο Φρανσουά Ρουφέν, από το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI), στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Σημειώνεται πως το όνομα της συμμαχίας παραπέμπει στο «Λαϊκό Μέτωπο», την αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 1936, ενώ σε αυτό συμμετέχουν και πολλά μικρότερα κόμματα, που έχουν συμμαχήσει με κάποιο από τα τέσσερα μεγαλύτερα - όπως το «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα» και το γαλλικό Κόμμα Πειρατών.

Τα αριστερά γαλλικά κόμματα είχαν κατέλθει μαζί και στις βουλευτικές εκλογές του 2022 - με τη συμμαχία NUPES - κερδίζοντας το 26% των ψήφων και το 22% των εδρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος προχώρησε στην κήρυξη εκλογών το βράδυ των ευρωεκλογών, της 9ης Ιουνίου, αμέσως μετά την ήττα του από τον ακροδεξιό «εκλεκτό» της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά.