Διεθνή

Η Μόσχα διευρύνει τις ασκήσεις με πυρηνικά όπλα στα ευρωπαϊκά σύνορά της

Η Μόσχα διευρύνει τις ασκήσεις με πυρηνικά όπλα στα ευρωπαϊκά σύνορά της Φωτογραφία: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι στρατιώτες και ναύτες από τον βόρειο στρατιωτικό τομέα του Λένινγκραντ - που συνορεύει με πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - συμμετείχαν σε γυμνάσια για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων.

Η σημερινή κίνηση φαίνεται να διευρύνει τον γεωγραφικό χώρο που είχε προηγουμένως ανακοινωθεί για τα γυμνάσια, προκειμένου να συμπεριλάβει στρατιώτες από στρατιωτικούς τομείς που καλύπτουν σχεδόν όλη την έκταση των ευρωπαϊκών συνόρων της Ρωσίας, από τον Αρκτικό ωκεανό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενιθυμίζεται πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα γυμνάσια έπειτα από ενδείξεις - όπως τις χαρακτήρισε η Ρωσία - από Δυτικούς αξιωματούχους ότι θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.

Τα γυμνάσια αυτά επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθούν στον Νότιο στρατιωτικό τομέα στα σύνορα με την Ουκρανία. Πλέον ωστόσο διευρύνονται στα ρωσικά σύνορα με Νορβηγία, Φινλανδία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία - όλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

«Το προσωπικό της μονάδας πυραύλων του Στρατιωτικού Τομέα του Λένινγκραντ εξασκείται σε αποστολές εκπαίδευσης μάχης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση σχετικά με τα γυμνάσια.

Αυτά περιελάμβαναν εξασφάλιση ειδικών πυρομαχικών εκπαίδευσης για το επιχειρησιακό-τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M, εφοδιασμό οχημάτων εκτόξευσης με αυτά και προώθησή τους μυστικά στην καθορισμένη περιοχή θέσης για να ετοιμαστούν για εκτοξεύσεις πυραύλων, πρόσθεσε.

«Τα πληρώματα των πλοίων του πολεμικού ναυτικού που ενεπλάκησαν στην εκπαίδευση θα εφοδιάσουν ναυτικούς πυραύλους κρουζ με ειδικές ψεύτικες εκρηκτικές κεφαλές και θα εισέλθουν σε καθορισμένες περιοχές περιπολίας», ανέφερε το υπουργείο.