Διεθνή

Ίχνη της νόσου των πτηνών σε παστεριωμένο αγελαδινό γάλα στις ΗΠΑ

Ίχνη της νόσου των πτηνών σε παστεριωμένο αγελαδινό γάλα στις ΗΠΑ Φωτογραφία: pexels junjie xu
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εντόπισε ίχνη της γρίπης των πτηνών H5N1 σε γάλα που αγοράστηκε από παντοπωλεία της χώρας, αλλά ο FDA λέει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ο FDA σημείωσε ότι πιστεύει ότι τα σωματίδια του ιού της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν από εξαιρετικά λεπτομερείς εργαστηριακές δοκιμές και είναι πιθανό να ήταν υπολείμματα ιών που σκοτώθηκαν κατά τη διαδικασία της παστερίωσης.

Παράλληλα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο οργανισμός φαίνεται ότι ίσως τα συγκεκριμένα σωματίδια που εντοπίστηκαν στα γάλατα δεν μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους, ωστόσο διεξάγει δοκιμές προκειμένου να εξακριβωθεί ακριβώς τι ισχύει.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κάτι το οποίο να απειλεί την ασφάλεια του γάλατος. Τα αποτελέσματα από πολλαπλές μελέτες θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες έως εβδομάδες», ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Δρ Eric Topol, ιδρυτής του Scripps Research Translational Institute, είπε ότι η εύρεση των συγκεκριμένων σωματιδίων στο γάλα στα ράφια των παντοπωλείων σημαίνει ότι όλο αυτό είναι πιο διαδεδομένο αό όσο νομίζαμε.

«Η διάδοση στις αγελάδες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύουμε», ανέφερε ο Topol σε ένα email την Τρίτη.

«Η διαβεβαίωση του FDA ότι η προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ασφαλής είναι καλή, αλλά δεν βασίζεται σε εκτενή αξιολόγηση ακόμη», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στα τέλη Μαρτίου ότι είχε ανιχνεύσει υψηλά ποσοστά της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας και το Κάνσας, η πρώτη φορά που ένας ιός που αποδεκατίζει πληθυσμούς πτηνών σε όλο τον κόσμο εμφανίστηκε στα βοοειδή.

Έκτοτε, μολυσμένες αγελάδες έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από 30 φάρμες σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το CNN, ανέφεραν ότι το USDA μοιράζεται πολύ λίγες πληροφορίες για τον ιό και πολύ αργά.

Οι μολυσμένες αγελάδες σταμάτησαν να τρώνε όσο συνήθως, και το γάλα τους πύκνωσε και αποχρωματίστηκε.

Οι κτηνίατροι που έκαναν δοκιμές στα ζώα διαπίστωσαν ότι το γάλα ήταν γεμάτο με τον ιό, αν και δείγματα από τους πνεύμονές τους δεν έδειξαν πολλά στοιχεία μόλυνσης, με αποτέλεσμα οι γιατροί να πιστέψουν ότι οι μαστικοί αδένες των ζώων είχαν μολυνθεί ίσως μέσω κοινόχρηστου εξοπλισμού αρμέγματος .

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς μολύνθηκαν οι αγελάδες και πώς ο ιός εξαπλώνεται μεταξύ των ζώων.

Οι γάτες που έχουν ζήσει στις ίδιες φάρμες με τις μολυσμένες αγελάδες πέθαναν ίσως από την κατανάλωση του γάλατος των αγελάδων.

Ο FDA δήλωσε την Τρίτη ότι το γάλα από άρρωστες αγελάδες «εκτρέπεται ή καταστρέφεται», ενώ το γάλα που πωλείται στο εμπόριο παστεριώνεται, μια διαδικασία που το θερμαίνει για λίγο για να σκοτώσει τα μικρόβια.

«Ακόμη και αν ανιχνευτεί ιός στο νωπό γάλα, η παστερίωση αναμένεται γενικά να εξαλείψει τα παθογόνα σε επίπεδο που δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών», δήλωσε ο FDA.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι το 99% του γάλακτος στην εμπορική προμήθεια προέρχεται από φάρμες που ακολουθούν το διάταγμα για το παστεριωμένο γάλα, «το οποίο περιλαμβάνει ελέγχους που συμβάλλουν στη διασφάλιση της ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η παστερίωση δεν καθιστά το γάλα εντελώς αποστειρωμένο.

Για το λόγο αυτό, έχει πραγματοποιήσει δοκιμές σε δείγματα γάλακτος που συλλέγονται σε παντοπωλεία σε όλη τη χώρα.

Ο FDA έχει από καιρό συστήσει στους καταναλωτές να μην πίνουν μη παστεριωμένο ή νωπό γάλα λόγω της πιθανότητας να φιλοξενεί μικρόβια που μπορεί να θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες παρακολούθησης της εξάπλωσης της τρέχουσας επιδημίας βασίζονται σε εθελοντικές αναφορές.