Διεθνή

Θάνατος 9χρονου στην Καμπότζη από γρίπη των πτηνών

Θάνατος 9χρονου στην Καμπότζη από γρίπη των πτηνών Φωτογραφία: Pexels Photo by Oleksandr P
Το άτυχο αγοράκι αρρώστησε αφότου έφαγε πουλερικά μαζί με την οικογένειά του.

Το Υπουργείο Υγείας της Καμπότζης ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ενός 9χρονου παιδιού από τη γρίπη των πτηνών, προειδοποιώντας για τη συνεχή απειλή από τον συγκεκριμένο ιό, ο οποίος προκάλεσε τρεις θανάτους το 2023.

Το μοιραίο γεύμα που κόστισε τη ζωή του 9χρονου

Το αγοράκι, που ζούσε στην επαρχία Κρατιέ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανέπτυξε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και δύσπνοια αφότου κατανάλωσε πουλερικά μαζί με την οικογένειά του. Παρά τις προσπάθειες, άφησε την τελευταία του πνοή χθες. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι το παιδί ήταν μολυσμένο με το στέλεχος H5N1, έναν εξαιρετικά παθογόνο ιό, σύμφωνα με το υπουργείο. Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, «πέντε κοτόπουλα και τρεις πάπιες πέθαναν στην οικία του ασθενούς», και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα, εξήγησε το υπουργείο. Οι αρχές διενεργούν έρευνα για την προέλευση του ιού και αναζητούν πιθανά άλλα κρούσματα.

Το Υπουργείο Υγείας κάλεσε σε επαγρύπνηση

Το Υπουργείο Υγείας προτρέπει τον πληθυσμό να είναι επιφυλακτικός σχετικά με τη γρίπη των πτηνών και το στέλεχος H5N1 που αποτελεί συνεχή απειλή για την υγεία τους. Το περασμένο έτος, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός 2χρονου παιδιού, έχασαν τη ζωή τους λόγω της γρίπης των πτηνών στην Καμπότζη. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω άμεσης και επαγγελματικής επαφής με τα πτηνά.

Από τα τέλη του 2021, η Ευρώπη, καθώς και η Νότια και Βόρεια Αμερική, αντιμετωπίζουν μία από τις χειρότερες επιδημίες γρίπης των πτηνών στην ιστορία τους. Εκατομμύρια πουλερικά έχουν ήδη θανατωθεί παγκοσμίως, με συνέπεια την πλήγματα χιλιάδων άγριων πτηνών.