Διεθνή

Αλλαγή σχεδίων για επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία - Ο λόγος της αναβολής

Αλλαγή σχεδίων για επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία - Ο λόγος της αναβολής Φωτογραφία: APE-MPE
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναδιπλώνεται και επιμένει ότι δεν είχαν ανακοινωθεί ποτέ συγκεκριμένες ημερομηνίες για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία και ότι οι σχετικές προετοιμασίες συνεχίζονται.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει ότι η επίσκεψη, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 12 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, χωρίς όμως να διευκρινίζει τον λόγο της αναβολής.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ μόλις στις 6 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα έχει επαφές με τον Ερντογάν για την Ουκρανία και τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι η αναβολή του προγραμματισμένου ραντεβού Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία ανακοινώθηκε αμέως μετά την ανακοίνωση της επένδυσης της Baykar στο Κίεβο. Πρόκειται την εταιρεία του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, που ανέλαβε την κατασκευή εργοστασίου που θα παράγει drones.

Στον απόηχο της αγοράς των τουρκικών f-16

Πολιτικοί και αναλυτές της γείτονος βλέπουν πίσω από την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου την τελευταία συμφωνία Ουάσιγκτον – Άγκυρας για την αγορά των τουρκικών F-16 και τη σχετική συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας γύρω από το μέλλον των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία από τη Ρωσία.

Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου

Εν κατακλείδι, όλα αυτά γίνονται την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση σε τουρκικό έδαφος κατασκευάζοντας τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου, αξίας 20 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2024, ενώ πριν από λίγους μήνες ο Βλ. Πούτιν είχε μιλήσει για σχέδιο μετατροπής της Τουρκίας σε κόμβο του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.