Διεθνή

Κίνδυνος ανάφλεξης: Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τα χτυπήματα σε ιρανικούς στόχους

Κίνδυνος ανάφλεξης: Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τα χτυπήματα σε ιρανικούς στόχους Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τον πόλεμο στο Ισραήλ, στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και από εκεί στα πυραυλικά χτυπήματα των ΗΠΑ - κι όχι μόνο - σε Ιράκ και Υεμένη: Ορατός ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Ο αμερικανικός στρατός έπληξε τρεις εγκαταστάσεις στο Ιράκ με τον ισχυρισμό πως χρησιμοποιούνται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και συνεχίζουν να υποκινούν επιθέσεις κατά του αμερικανικού προσωπικού και των πλοίων στην περιοχή.

Τα πλήγματα είχαν στόχο «την ομάδα πολιτοφυλακής Kataib Hezbollah και άλλες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κι έρχονται ως «άμεση απάντηση» στις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων του συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία.

Ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ», με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ, Qassem al-Aaraji, να σημειώνει πως οι αμερικανικές επιδρομές δεν βοηθούν να επέλθει ηρεμία στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ασκήσουν πίεση για να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα αντί να στοχεύουν και να βομβαρδίζουν τις βάσεις ενός ιρακινού εθνικού οργανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά - επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το χτύπημα κατά της συμμαχίας των υποστηριζόμενων από το Ιράν πρώην παραστρατιωτικών ομάδων Hashed al-Shaabi, η οποία έχει πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

Σημειώνεται πως αργά την Τρίτη, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έπληξε επίσης δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι που είχαν στόχο τη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν τους πυραύλους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και διαπίστωσαν ότι αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.

Υπενθυμίζεται πως η επιθετικότητα και στα δύο μέτωπα - τόσο σε Ιράκ και Συρία όσο και στην Υεμένη -  έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Με πληροφορίες από BBC και Associated Press