Διεθνή

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το πυραυλικό χτύπημα στο ελληνόκτητο τάνκερ: Νέα επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το πυραυλικό χτύπημα στο ελληνόκτητο τάνκερ: Νέα επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το πυραυλικό χτύπημα στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Zografia.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης επιβεβαίωσε την Τρίτη πως μέλη του κινήματος χτύπησαν νωρίτερα με πυραύλους το πλοίο «Zografia» που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ.

Αρκετά πλοία έχουν τεθεί στο στόχαστρο των μαχητών του κινήματος από τον Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Οι Χούθι ισχυρίζονται πως στοχεύουν πλοία που ανήκουν, φέρουν ισραηλινή σημαία ή διαχειρίζονται Ισραηλινοί, καθώς και πλοία που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια.

Το πλοίο Zografia, το οποίο ήταν άδειο, έπλεε από το Βιετνάμ προς το Ισραήλ με 24 άτομα πλήρωμα όταν χτυπήθηκε την Τρίτη, δήλωσαν πηγές του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, παρά μόνο μικρές ζημιές στο πλοίο.

Η επίθεση της Τρίτης έρχεται λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού πως - κατά τη διάρκεια επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα - κατάσχεσε όπλα που προμήθευε το Ιράν και τα οποία προορίζονταν για τους Χούθι.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε, παράλληλα, στο CBS ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν περισσότερα χτυπήματα σε θέσεις των Χούθι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων που ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν καταστράφηκαν, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον δεκάδων στόχων των Χούθι στις 11 Ιανουαρίου, μετά από επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Κυριακή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατέρριψαν πύραυλο που εκτοξεύθηκε προς ένα από τα πολεμικά τους πλοία από περιοχή των Χούθι στην Υεμένη. Μια ημέρα αργότερα, οι αντάρτες της Υεμένης δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον φορτηγού πλοίου αμερικανικής ιδιοκτησίας στον Κόλπο του Άντεν.

«Πράσινο φως» για αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πολλές ναυτιλιακές εμπορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές, μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και ισχυρίζονται πως δρουν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες - που επικαλείται το Reuters - ανέφεραν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ.

Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο μήνα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει η επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας» (Prosperity Guardian ) για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών και της παγκόσμιας οικονομίας - με συμμετοχή μάλιστα και της Ελλάδας με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε εκείνη την πρώτη φάση, ορισμένοι εκ των συμμάχων των ΗΠΑ είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό, αλλά και για την ιδέα να τεθούν οι δυνάμεις υπό αμερικανική διοίκηση.