Διεθνή

Αιφνίδια συνάντηση Ερντογάν με τον Ιρανό πρόεδρο, Ιμπραχίμ Ραΐσι

Αιφνίδια συνάντηση Ερντογάν με τον Ιρανό πρόεδρο, Ιμπραχίμ Ραΐσι Φωτογραφία: ΑΠΕ
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανθρωπιστική κρίση που απορρέει από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη λύση, τις τουρκο-ιρανικές σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η κατάσταση της σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ στη Γάζα κυριάρχησε στις συνομιλίες.

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανθρωπιστική κρίση που απορρέει από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη λύση, τις τουρκο-ιρανικές σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Το Σαββατοκύριακο έκτακτη σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια δίκαιη λύση, σημειώνοντας ότι ο τερματισμός των ισραηλινών επιθέσεων θα εξυπηρετούσε την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.

Ο Ερντογάν είπε στον Ραΐζι ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει στη λύση μέσω εγγυήσεων. Τόνισε επίσης ότι ο ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή στάση για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για την επίλυση της σύγκρουσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης.

Το Ιράν απέρριψε την Πέμπτη μια δήλωση της G-7 που καλούσε την Τεχεράνη να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χαμάς και να αναλαμβάνει δράσεις που "αποσταθεροποιούν" τη Μέση Ανατολή.

Το σχόλιο της Τεχεράνης ήρθε μία ημέρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας G-7 των προηγμένων οικονομιών, που συναντήθηκαν στο Τόκιο, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για "ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους" στη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ.

Η G-7 κάλεσε επίσης το Ιράν να "απέχει από την παροχή υποστήριξης στη Χαμάς και από τη λήψη περαιτέρω μέτρων που αποσταθεροποιούν τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και άλλων μη κρατικών φορέων".

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι "καταδίκασε έντονα" τη δήλωση της ομάδας, στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία. Είπε ότι το Ιράν έχει συμμετάσχει σε "ασταμάτητες προσπάθειες για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιθέσεις του σιωνιστικού επιθετικού καθεστώτος (Ισραήλ) κατά των ανυπεράσπιστων πολιτών" στη Γάζα.

«Αυτό που αναμενόταν από τη συνάντηση της Ομάδας των επτά υπουργών Εξωτερικών στο Τόκιο ήταν να εκπληρώσουν τη διεθνή τους ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης των πράξεων του σιωνιστικού καθεστώτος που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο στη Γάζα», πρόσθεσε.