Ελλάδα

Ο τραγικός πατέρας των Τεμπών στο Dnews: Δεν πρόλαβα να πω στις κόρες μου πόσο τις αγάπησα - Θα βγουν βαριά ονόματα στη δίκη

Ο τραγικός πατέρας των Τεμπών στο Dnews: Δεν πρόλαβα να πω στις κόρες μου πόσο τις αγάπησα - Θα βγουν βαριά ονόματα στη δίκη
Ο Νίκος Πλακιάς μιλάει για όλα: Το δυστύχημα, τη δίκη, την πρόκληση Αδειλίνη, τα βαριά ονόματα που θα βγουν, τον πρωθυπουργό

Ο Νίκος Πλακιάς είναι το τραγικότερο πρόσωπο της απίστευτης τραγωδίας των Τεμπών. Στο δυστύχημα έχασε τα δίδυμα κορίτσια του Μαρία-Θωμαή και Χρύσα και την ανιψιά του Αναστασία. Ένα σπιτικό, έχασε τρία παιδιά. Ένα σπιτικό, που δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιο. Βρήκαμε τον Νίκο Πλακιά, στο εστιατόριό του, την ώρα που ετοίμαζε τα τραπέζια για να ξεκινήσει τη δουλειά του. Μας μίλησε για όλα.

Τα ονόματα που θα βγουν στη δίκη, τα απίστευτα λόγια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη, την Εξεταστική, το μπάζωμα, αλλά και τα δαχτυλίδια των παιδιών του που βρήκε στα μπάζα, μέσα σε ένα χωράφι. Και μας συγκλόνισε με την έκφραση ότι «δεν θα σταματήσει ποτέ να ουρλιάζει για το δίκιο των παιδιών του. Που δεν πρόλαβε να τους πει, πόσο τα αγάπησε».

Μετά από τόσον καιρό, έχετε καταλήξει για το ποιος έφταιξε, τι έφταιξε, αν υπήρξε συγκάλυψη.

Από την ψάχνουμε να βρούμε στοιχεία, δεν μπορούσαμε να ξέρουμε τα στοιχεία. Δεν είχαμε τα στοιχεία που έχουμε τώρα στα χέρια μας. Βρισκόμασταν σε βαρύ πένθος, δεν είχαμε καταλάβει τι μας είχε συμβεί. Ήταν πολύ μεγάλο το τίμημα και δε μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα. Έτσι κι αλλιώς εμείς ποτέ δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Από τις 28/3/2023, εμείς ζούμε μία άλλη ζωή. Είμαστε μία άλλη οικογένεια. Ένας άλλος Νίκος, μία Σοφία, ένα παιδί, η ζωή μας έχει αλλάξει. Δεν σκεφτόμαστε όπως πριν. 20 ώρες την ημέρα το μυαλό μας είναι στα Τέμπη, στα παιδιά μας, και όταν σκεφτόμαστε τα παιδιά μας, αναρωτιόμαστε πώς τα χάσαμε, γιατί τα χάσαμε. Στην πορεία είδαμε ότι ήταν τόσο πολύ άδικο. Από τη στθγμή που το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις, αργά ή γρήγορα ήταν αναμενόμενο ότι η αντιπολίτευση θα μιλάει για συγκάλυψη και οι κυβερνώντες για εκμετάλλευση. Από την πλευρά μας, τα παρακολουθούμε και τα βλέπουμε όλα. Φυσικά υπάρχει εκμετάλλευση του θέματος από την αντιπολίτευση, αλλά και συγκάλυψη από την κυβέρνηση.  Αν ήθελε να μας βοηθήσει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να συγκαλέσει ένα συμβούλιο όλων των κομμάτων να κάτσουν όλοι στο τραπέζι και να πουν : εδώ έχουμε να κάνουμε με μία εθνική τραγωδία, αφήνουμε στην άκρη τα πολιτικά και καθόμαστε και βρίσκουμε τη λύση. Η υπόθεση των Τεμπών, δεν έχει να κάνει με εξωγήινους. Υπάρχουν τα πρόσωπα και οι συγκεκριμένες ευθύνες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το έργο της εξεταστικής:

Εμείς και για την εξεταστική επιτροπή και για την πρόταση μομφής, λέγαμε: Θα μας βρείτε απέναντι σε όλα αυτά, είναι βλακείες. Αφού υπάρχει άνετη πλειοψηφία της κυβέρνησης, τι πρόταση μομφής να κάνεις και τι εξεταστική. Δεν γίνεται να βγει αποτέλεσμα ποτέ έτσι.

 

Έχει μιλήσει κάποιος σε εσάς, από την κυβέρνηση, από την ΤΡΕΝΟΣΕ

 Με αρκετούς έχω μιλήσει και με μέλη της Εξεταστικής και με ανθρώπους από όλα τα κόμματα μιλάω και με τους κυβερνώντες έχω μιλήσει. Γιατί πρέπει πάντα να θυμούνται, ότι τα Τέμπη έχουν να κάνουν με εμάς. Με πατεράδες., με γονείς. Δεν έχουν να κάνουν με πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει να δουν το θέμα ποιο ανθρώπινα. Τους έλεγα να μην ανακατεύονται όλοι στην υπόθεση, αλλά μόνο οι πολιτικοί που έχουν ανάμειξη στην υπόθεση. Δεν γίνεται να βγαίνει και να παίρνει θέση ο κάθε άσχετος και να παίρνει θέση για τα Τέμπη. Εκεί θυμώνουμε. Δεν ξέρουν ούτε που πέφτουν τα Τέμπη.

 

Με τον τότε υπουργό κ. Καραμανλή μιλήσατε καθόλου; Θα θέλατε να του μιλήσετε;

Δεν θα ήθελα να του μιλήσω. Δεν είναι δυνατόν να μιλήσω με τον δολοφόνο των παιδιών μου. Σε μία συνάντηση όλων των γονέων, σε ένα μέρος όπως η Βουλή, ή σε μία συνάντηση να είναι όλοι και να μας μιλήσει να τον ακούσουμε θα μπορούσα να τον ακούσω, αλλά και πάλι θα εξαγριωνόμουν, δε νομίζω ότι μπορώ να του μιλήσω.

Έχετε πει ότι εκμεταλλεύονται τον πόνο σας, κάποιοι.

Όλοι σκύβουν στο πρόβλημά μας, αλλά απλά όλοι κάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν έχει να κάνει με κόμματα αυτό που μας συμβαίνει. Οι δικοί μου αντίπαλοι στα δικαστήρια, ανήκουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα που κυβερνούσε τη στιγμή που έγινε το έγκλημα.

 

Πως χαρακτηρίζετε την αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού, σχετικά με την «μονταζιέρα» και την ενδεχόμενη μεταφορά ξυλόλιου από την εμπορική αμαξοστοιχία;

Ο πρωθυπουργός δεν είναι ενημερωμένος. Για αυτό έχει τους υπουργούς να τον ενημερώνουν. Η ενημέρωση του πρωθυπουργού, στο θέμα, είναι ελλιπής. Εκτίθεται όταν βγαίνει και λέει όσα λέει.

Είναι αλήθεια όσα ισχυρίζεστε ότι σας είπε η κ. Αδειλίνη;

Μας αντιμετώπισε σαν πονεμένους γονείς. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, πηγαίνετε να ανάψετε κανένα κεράκι, αυτά που λένε όλοι. Τα ίδια μπορεί να λέγονται σε μία παρέα εδώ στο μαγαζί μου. Αλλά από την εισαγγελέα δεν περιμένω εγώ αυτή την κουβέντα. Εγώ εκείνη τη στιγμή, πηγαίνω στην εισαγγελέα για να λύσω το πρόβλημά μου, να ακούσω σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες. Και βλέπω μία εισαγγελέα να μην ξέρει τίποτα; Δεν ρώτησε καν ποιοι είμαστε. Είδε έξι γονείς και αυτό ήταν. Αν της έλεγα ότι είμαι ο πατέρας των δίδυμων, θα της κόβονταν τα πόδια.

Έχετε δηλώσει ότι η Πυροσβεστική δεν έκανε καλά τη δουλειά της εκείνο το βράδυ. Πώς το ξέρετε αυτό;

Η Πυροσβεστική εκείνο το βράδυ δεν έκανε τη δουλειά της και έχουμε κάνει μηνύσεις εναντίον της. Σε όλες τις υπηρεσίες που βρέθηκαν εκεί, εκείνο το βράδυ, έχουμε κάνει μήνυση. Απλά δεν το γνωρίζει ο κόσμος. Θα το ακούσετε στις καταθέσεις στη δίκη. Η πυροσβεστική δεν πλησίαζε το χώρο της φωτιάς και έδιναν λοστούς στους επιβάτες, για να βγάλουν εγκλωβισμένους. Δεν πλησίαζαν, γιατί είχαν εντολή μην γίνει κάποια έκρηξη. Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί ΄λους αυτούς.

Για το θέμα του μπαζώματος του χώρου έχετε πει πολλά. Και για τους Αγοραστό και Τριαντόπουλο.

Οι άνθρωποι είναι τρελοί. Ξεμπαζώσανε και  πετάξανε τα πάντα. Εκεί υπήρχε το βιολογικό υλικό. Εκεί βρήκαμε τα κοσμήματα από τα παιδιά μας. Τα πήγαν όλα σε ένα οικόπεδο, έβαλαν και ένα εκκλησάκι, σαν την ιταλική Καμόρα και τελείωσαν. Εξαφάνισαν τα πάντα. Ο Αγοραστός και ο Τριαντόπουλος έπρεπε να είναι ήδη στη φυλακή, δεν το συζητάμε.  

Έχετε πει ότι θα βγάλετε ονόματα, αν συνεχιστεί η προσπάθεια συγκάλυψης

Οι δικηγόροι μας,. Μας λένε να προσέχουμε και μας φωνάζουν να μην πούμε ονόματα, να μην πούμε όσα ξέρουμε. Αλλά, αλήθεια σας λέω δεν θα κρατηθώ. Προσπαθώ, για να μην δείξω τι ξέρω και οι δικηγόροι τους προετοιμαστούν. Υπάρχουν πιο βαριά ονόματα, κάτω από τους υπουργούς. Θα φανούν όλα.

Θεωρείτε ότι έχετε συγκεντρώσει σοβαρά στοιχεία για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στο δικαστήριο;

Στο δικαστήριο η αλήθεια θα βγει. Πάμε σε μία δίκη εκ των προτέρων κερδισμένη. Εμείς θέλουμε να κλείσουμε φυλακή όσους περισσότερους μπορούμε από αυτούς που έφταιξαν. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Δεν δικαζόμαστε εμείς. Εμείς δικάζουμε.

Θα αποδοθεί δικαιοσύνη τελικά;

Η Δικαιοσύνη για μένα θα ήταν να πάω σπίτι και να βρω τα παιδιά μου, αλλά αυτό δε θα γίνει ποτέ. Δεν θα σταματήσω να ουρλιάζω. Από τότε που σηκώθηκα από το κρεβάτι ουρλιάζω και θα συνεχίσω να το κάνω. Ήμουν ο Νίκος και έχω γίνει λύκος. Θα ουρλιάζω για το δίκιο του παιδιού μου. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι έχω χάσει. Κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει. Σε ένα σπίτι χάθηκαν τρία παιδιά. Θα ουρλιάζω για να πάνε όλοι στη δικαιοσύνη και εκεί θα μιλήσουν τα στοιχεία. Στα δικαστήρια δε μετρούν ούτε τα ουρλιαχτά ούτε το συναίσθημα. Μόνο τα στοιχεία.

Ένα έχω να πω, ότι εάν σε αυτή τη δίκη, αν δεν δικαστεί πολιτικό πρόσωπο, θα είναι αποτυχία για μας. Το συζητάμε οι γονείς μεταξύ μας και το λέμε και στους δικηγόρους μας, ότι αν δεν καθίσει πολιτικό πρόσωπο στο σκαμνί, εμείς θα νοιώσουμε αποτυχημένοι. Δεν θα σταματήσω να ουρλιάζω.

Ήταν τόσο καλά τα παιδιά μας. Ήταν τόσο άδικο αυτό που τους συνέβη. Τόσο άδικο τέλος, για αυτά τα τόσο καλά παιδιά. Δεν άξιζαν αυτό το τέλος, δεν έκαναν τίποτα λάθος. Ήταν τα καλύτερα παιδιά που μπορούσε να έχει ένας γονιός. Και δεν πρόλαβα να τους το πω, δεν πρόλαβα να τους πω πόσο τις αγαπούσα.

NETWORK