Υγεία

Αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης: Ποιο έχει περισσότερη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνες

Αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης: Ποιο έχει περισσότερη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνες Φωτογραφία: Simone_ph from Pixabay
Η κατανάλωση αυτών των δύο ξηρών καρπών είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης.

Πρωτεΐνη υπάρχει σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών, εξαρτάται από το είδος και τον αριθμό των αμινοξέων που περιέχουν. Τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης είναι δύο από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς στον κόσμο. Και οι δύο είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν εξαιρετικά σνακ φυτικής προέλευσης. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές διαφορές που αξίζει να λάβουμε υπόψη — ειδικά αν προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες ή βιταμίνες.

Σύγκριση θρεπτικών στοιχείων ανά 28 γρ. (1 μερίδα)

Αμύγδαλα (ανά 28 γρ.):

Θερμίδες: 160

Πρωτεΐνη: 6 γρ.

Λιπαρά: 14 γρ.

Υδατάνθρακες: 6 γρ.

Φυτικές Ίνες: 4 γρ.

Φιστίκια Αιγίνης (ανά 28 γρ.):

Θερμίδες: 162

Πρωτεΐνη: 6 γρ.

Λιπαρά: 13 γρ.

Υδατάνθρακες: 8 γρ.

Φυτικές Ίνες: 3 γρ.

Πρωτεΐνη: Ισοπαλία!

Και οι δύο καρποί προσφέρουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, ποσότητα σημαντική για ένα φυτικό σνακ. Αν και δεν αντικαθιστούν την πρωτεΐνη από ζωικές πηγές, είναι ιδανικοί για όσους ακολουθούν πιο ισορροπημένη ή χορτοφαγική διατροφή σύμφωνα με το today.com.

Φυτικές Ίνες: Μικρό προβάδισμα για τα αμύγδαλα

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου και για την αίσθηση κορεσμού. Τα αμύγδαλα υπερτερούν ελαφρώς με 4 γρ. φυτικών ινών, έναντι 3 γρ. των φιστικιών Αιγίνης. Αν στοχεύετε σε συγκεκριμένη ημερήσια πρόσληψη ινών, τα αμύγδαλα μπορεί να σας βοηθήσουν περισσότερο.

Βιταμίνες και Αντιοξειδωτικά: Διαφορετικά οφέλη

Αμύγδαλα: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που υποστηρίζει την υγεία του δέρματος. Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, σημαντικό για τον ύπνο, την καρδιά και τα επίπεδα σακχάρου.

Φιστίκια Αιγίνης: Πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, φυτικές χρωστικές με αντιφλεγμονώδη δράση, ωφέλιμες για τα μάτια και τον εγκέφαλο. Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μελατονίνη και τρυπτοφάνη – θρεπτικά που σχετίζονται με καλύτερο ύπνο.

Τι να διαλέξετε τελικά;

Δεν χρειάζεται να επιλέξετε το ένα έναντι του άλλου — και τα δύο είναι εξαιρετικές επιλογές. Αν όμως έπρεπε να επιλέξετε:

Προτιμήστε αμύγδαλα: Αν σας ενδιαφέρει η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή η βιταμίνη Ε.

Προτιμήστε φιστίκια Αιγίνης: Αν θέλετε περισσότερα αντιοξειδωτικά, περισσότερα κομμάτια ανά μερίδα (λόγω μικρότερου μεγέθους), ή αν απλώς θέλετε να αλλάξετε γεύσεις.

Όπως λένε οι διατροφολόγοι: το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε ποικιλία ξηρών καρπών για να επωφελούμαστε από τα διαφορετικά μικροθρεπτικά τους συστατικά. Μπορούν να προστεθούν εύκολα σε σαλάτες, γιαούρτι, smoothies, ή να χρησιμοποιηθούν ως τραγανή επικάλυψη σε κρέας και ψάρι.

Συμβουλή: Προσέξτε την περιεκτικότητα σε αλάτι, ειδικά αν καταναλώνετε αλατισμένες εκδοχές. Είναι εύκολο να φάτε μεγαλύτερη ποσότητα από την προτεινόμενη μερίδα!