Έπειτα από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων της νόσου στην Ευρώπη, το ECDC προειδοποιεί - με ανακοίνωσή του - όσους ταξιδεύουν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων του ιού Oropouche (OROV) για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Τους δύο τελευταίους μήνες [Ιούνιο και Ιούλιο] έχουν αναφερθεί στην ΕΕ δεκαεννέα εισαγόμενα κρούσματα της νόσου - μιας ζωονόσου που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένες σκνίπες και κουνούπια: Πιο συγκεκριμένα 12 κορύσμτα στην Ισπανία, πέντε στην Ιταλία και δύο στη Γερμανία.
Όλα συνδέθηκαν με πρόσφατα ταξίδια στην Κούβα και τη Βραζιλία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.
Ο ιός Oropouche - που μοιάζει με τον ιό Zika - μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και μυϊκούς και αρθρικούς πόνους, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους.
Μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις στο έμβρυο, αναφέρει το ECDC, προειδοποιώντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά είναι «ακόμη υπό διερεύνηση».
Όπως διαβάζουμε στο Politico, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Ιούλιο μετά τη γέννηση τεσσάρων μωρών με μικροκεφαλία [αφού οι μητέρες τους είχαν μολυνθεί από τον ιό].
Ο ιός Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται επίσης μέσω κουνουπιών, είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί συγγενείς παραμορφώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μικροκεφαλίας. Το 2015 και το 2016, η Βραζιλία κατέγραψε περισσότερα από 3.500 κρούσματα μικροκεφαλίας βρεφών από περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που μολύνθηκαν σε μια μεγάλη επιδημία, ανέφερε το Science.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του OROV. Ενώ η ασθένεια είναι σπάνια θανατηφόρα, η Βραζιλία ανέφερε πρόσφατα τους δύο πρώτους θανάτους στον κόσμο από τον ιό Και τα δύο θύματα ήταν γυναίκες στα 20 τους χρόνια.
Από τον Ιανουάριο, έχουν αναφερθεί πάνω από 8.000 κρούσματα στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, με αναφερθείσες εστίες στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού και την Κούβα.
Το ECDC δήλωσε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης για τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν σε επιδημικές περιοχές στην Αμερική «εκτιμάται ως μέτριος». Ωστόσο, η πιθανότητα έκθεσης του ανθρώπου στην Ευρώπη παραμένει πολύ χαμηλή, καθώς οι σκνίπες και τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό απουσιάζουν από την ήπειρο και δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η Ευρώπη αναφέρει επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, με πρόσφατα κρούσματα να εντοπίζονται στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.