Υγεία

Βατόπουλος: Τείχος ανοσίας στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού

Βατόπουλος: Τείχος ανοσίας στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού
Αισιόδοξος ο καθηγητής Βατόπουλος ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να βγάλουμε τις μάσκες

 Την αισιοδοξία του για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και κατ' επέκταση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίστηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μάλιστα, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως δεν αποκλείεται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού η χώρα μας να έχει χτίσει τείχος ανοσίας έναντι στη λοίμωξη της Covid-19.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο κ. Βατόπουλος, οι εμβολιασμοί μπορεί να αυξηθούν αλλά πρόκειται για τεχνικό θέμα που σχετίζεται από τις διαθέσιμες δόσεις αλλά και τον αριθμό των εμβολιασμών.

Επιπλέον, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην απαλλαγή από τις μάσκες καθώς παραμένουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αυτοπροστασίας που περιορίζει σημαντικά την εξάπλωση του φονικού ιού. «Σιγά – σιγά θα γίνει και αυτό», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι όταν έρθει η ώρα θα εκδοθούν οδηγίες για τη μη χρήση μάσκας μεταξύ των εμβολιασμένων και στους εξωτερικούς χώρους.

Για τις παρενέργειες από εμβολιασμούς σχολίασε ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει θνησιμότητα και νοσηρότητα και δεν βοηθάει να συνδέονται αυτομάτως θάνατοι με τους εμβολιασμούς. Εξήγησε ότι στη χώρα μας γίνονται καθημερινά 100.000 εμβολιασμοί και πεθαίνουν από διάφορες αιτίες 300 άνθρωποι. «Κάποιος θα πάθει έμφραγμα έτσι κι αλλιώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τους εμβολιασμούς σε ανήλικους άνω των 12 τόνισε ότι θα γίνει και αυτό σιγά σιγά αλλά ίσως είναι νωρίς να το συζητάμε στην Ελλάδα. «Ας ολοκληρωθεί (ο εμβολιασμός) στους ενήλικες και βλέπουμε», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος για το εμβόλιο.