Επιστήμη

Space X: Τέταρτη δοκιμαστική πτήση για τον πύραυλο Staship

Space X: Τέταρτη δοκιμαστική πτήση για τον πύραυλο Staship Φωτογραφία: INSTAGRAM
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του πύραυλου της Space X έγινε τον Απρίλιο του 2023.

Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο, ο Staship της εταιρείας SpaceX, εκτοξεύτηκε σήμερα από το Τέξας για την τέταρτη δοκιμαστική πτήση.

Στόχος της εκτόξευσης είναι να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να διαλυθεί, όπως έγινε στις προηγούμενες προσπάθειες. Η εκτόξευση έγινε στις 7:50, τοπική ώρα, από τη διαστημική βάση Starbase της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα, στο νότιο άκρο της Πολιτείας του Τέξας.

Ο πύραυλος φτάνει τα 120 μέτρα, αποτελείται από δύο μέρη, το προωθητικό σύστημα Super Heavy και, από πάνω, το διαστημόπλοιο Starship.
Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει στη Σελήνη τους αστροναύτες της Nasa, για πρώτη φορά από το 1972, γι' αυτό και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του.

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, το Super Heavy αποκολλήθηκε από το σκάφος και ξεκίνησε την ελεγχόμενη επιστροφή του στη Γη και για πρώτη φορά κατάφερε, να προσγειωθεί στον Κόλπο του Μεξικού ενώ το διαστημόπλοιο Starship συνεχίζει την πτήση του. Καλώς εχόντων των πραγμάτων τα ο πύραυλος θα επιστρέψει ομαλά και θα καταλήξει στον Ινδικό Ωκεανό.

Πριν από τρεις μήνες, στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, το σκάφος ξεπέρασε τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας αλλά το σήμα του χάθηκε 49 λεπτά μετά την εκτόξευση, όταν ξεκίνησε την επιστροφή του στη Γη. Η SpaceX εξήγησε ότι χάθηκε ο έλεγχος του προσανατολισμού του, εξαιτίας κάποιων μπλοκαρισμένων βαλβίδων, ωστόσο εξέφρασε ικανοποίηση γιατί μπόρεσε να συλλέξει πολλά δεδομένα κατά τη διάρκεια της σύντομης πτήσης. Έκτοτε, έγιναν πολλές «βελτιώσεις» στο σκάφος.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε τον Απρίλιο του 2023.

{https://www.instagram.com/p/C70crwzNi1m/?img_index=1}