Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρωθούν τα μνημόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι η Βόρεια Μακεδονία να αλλάξει στάση

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρωθούν τα μνημόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι η Βόρεια Μακεδονία να αλλάξει στάση Φωτογραφία: INTIME/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επιμένει στη σκληρή του στάση απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγα 24ωρα πριν την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε το βράδυ της Τρίτης από την Καστοριά μήνυμα προσήλωσης στην «δημοσιονομική υπευθυνότητα», απορρίπτοντας ως «ανεδαφικές» και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

«Για ένα πράγμα μπορώ να σας δεσμευτώ, το είχα πει και προεκλογικά: ποτέ, ποτέ ξανά με κυβέρνηση της ΝΔ και με εμένα πρωθυπουργό η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες που έζησε την περασμένη δεκαετία. Τα αφήσαμε πίσω μας αυτά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος σε κάποιους λέγοντας “αυτό δεν μπορεί να γίνει το οποίο ζητάτε”, παρά να τάξω πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν μπορούν να γίνουν και να φορτώσω ενδεχομένως τον λογαριασμό στον επόμενο. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ με εμένα πρωθυπουργό και με τη ΝΔ κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την συζήτηση της Παρασκευής ως ένα άτυπο εφ΄ όλης της ύλης debate για τα ζητήματα πρωτίστως της οικονομίας και αντέκρουσε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας:

«Θα έρθουμε στη Βουλή να τα συζητήσουμε όλα, να δούμε και πόσο βάση έχουν οι ανεδαφικές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Μας λέει η αντιπολίτευση το ωραίο: «μηδενικό», λέει, «ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα». Μάλιστα. Ωραίο θα ήταν να μπορούσαμε να το κάνουμε. Έλα ντε που μας στοιχίζει 2,5 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Βάλτε, λοιπόν, επί τέσσερα, πόσο στοιχίζει την τετραετία. Ας έρθουμε, λοιπόν, να κοστολογήσουμε τα προγράμματα για να ξεχωρίσουν επιτέλους και αυτοί οι οποίοι μιλούν υπεύθυνα από αυτούς που μιλούν ανεύθυνα».

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και από την Καστοριά στην νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τα Σκόπια «απαράδεκτες και καταδικαστέες».

»Όσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας - θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»-, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός», επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως «Και τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης. Έναν δρόμο τον οποίο πάντα επιδιώκει η πατρίδα μας με αυτοπεποίθηση».