Πολιτική

Μητσοτάκης για πρόγραμμα Αιγίς: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση, το τρίπτυχο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Μητσοτάκης για πρόγραμμα Αιγίς: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση, το τρίπτυχο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής Φωτογραφία: INTIME/ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΣΗΣ
Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την κλιματική κρίση και το πρόγραμμα Αιγίς.

Μήνυμα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας ώστε ο τόπος να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, εξέπεμψε ενόψει ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την παρουσίαση του προγράμματος «Αιγίς», ύψους 2,1 δισ. ευρώ, για την Πολιτική Προστασία.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί ποια δύναμη είναι ικανή να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την χώρα και τόνισε ότι οι πολίτες θα δηλώσουν αν επιθυμούν η χώρα να παραμείνει στην τροχιά προόδου, μακριά από πειράματα και από νέες περιπέτειες.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να προετοιμαστούμε για μία δύσκολη αντιπυρική περίοδο και τόνισε ότι δεν θέλουνε και δεν πρέπει να πούμε μεγάλα λόγια. «Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους», ανέφερε.

Επισήμανε ότι το «Αιγίς» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα, τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, ενώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, από ειδικό τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair που θα αντικαταστήσουν αυτά που πετούν 50 χρόνια, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «θέλω να υποκλιθώ και στους χειριστές και στους τεχνικούς που τα κρατούν ετοιμοπόλεμα και ασφαλή». 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν θα ακούσουμε ποτέ από τον ίδιο ότι είμαστε πανέτοιμοι, αλλά πάντα θα λέμε ότι κάνουμε το καλύτερο.

«Μερικές φορές η μάχη με τη φύση μπορεί να είναι άνιση»

«Θα πρέπει όμως να προειδοποιούμε ότι μερικές φορές, η μάχη με τη φύση μπορεί να είναι άνιση και η αναμέτρηση με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να δοκιμάζουν τις δυνατότητες κάθε χώρας», όπως είπε. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις εικόνες από το Ντουμπάι λέγοντας πως η ποσότητα της βροχής ήταν το 1/3 ή 1/4 εκείνης που έπεσε στην Θεσσαλία.

«Δεν είμαστε όμως μοιρολάτρες και δεν αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση με κατεβασμένα χέρια. Η Ελλάδα του 2024 δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2019 στα ζητήματα πολιτικής προστασίας«, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, διαθέτουμε μεταξύ άλλων 10 νέες μονάδες δασοκομάντος, τα περισσότερα αεροσκάφη και ελικόπτερα που είχαμε ποτέ, ενώ πρόσθεσε ότι βασικός σκοπός του επιχειρησιακού δόγματος είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την πυρκαγιά στον πρώτο χρόνο.

Επισήμανε επίσης ότι έχουν γίνει πιο αυστηρές οι ποινές για τους εμπρηστές, αλλά και για εκείνους που από αμέλεια προκαλούν καταστροφές και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για αδράνεια, ούτε για εγκληματική αδιαφορία». Πρόσθεσε εξάλλου ότι όλες οι δασικές εκτάσεις που καίγονται κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η εμπειρία μας δίνει δύναμη και γνώση για την αντιπυρική περίοδο που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει από Μάρτιο, αναφέρθηκε στα περσινά πρωτοφανή φαινόμενα σε ένταση, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα ξαναχτυπήσουν και πρόσθεσε ότι υποδηλώνουν ότι «τίποτα, μα τίποτα, δεν θα είναι όπως χθες και είναι υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες». 

Υπογράμμισε επίσης την μεγάλη σημασία που αποδίδει στην πρόληψη και κυρίως στο πρόγραμμα Αntinero για προληπτικές δράσεις στα δάση, καθώς και στη δοκιμή νέων μοντέλων πρόληψης με αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης, το πρώτο εκ των οποίων θα εφαρμοστεί πιλοτικά.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί «ιερή προτεραιότητα».

Οι 4 άξονες του προγράμματος «Αιγίς»

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, μέσα σε 9 μήνες έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί 1,5 δισ. ευρώ και άλλα 300 εκατομμύρια θα προκηρυχθούν ως το τέλος Μαΐου, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Αιγίς» αποτελείται από 4 άξονες: Αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης, εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης συντονισμού, καθώς και 1,320 δις ευρώ επιχειρησιακό εξοπλισμό και μέσα αντιμετώπισης (8 + 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου πυρόσβεσης αλλά και μεταφοράς προσωπικού, 7 νέα Canadair εκ των οποίων τα δύο κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια, 25 +8 αμφίβια, οχήματα επιτήρησης αγροδασικών περιοχών, 1.000 πυροσβεστικά και λοιπά οχήματα, ειδικά μέσα περιπολίας και απομάκρυνσης πολιτών, 776 αυτοκίνητα, 23 πτυσσόμενες γέφυρες κ.ο.κ).